31 [IAN 20] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 31 ianuarie 2020

Profesorul Mărmureanu după cutremurul de 5.2: ”Nu ne așteptăm la replici”

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3721 vizualizari 0 comentarii


Profesorul Gheorghe Mărmureanu vine cu vești liniștitoare: nu sunt așteptate replici ale cutremurului produs în noaptea de joi spre vineri, în zona Vrancea.
”A fost un cutremur obișnuit, destul de mare, dar obișnuit. Cred că adâncimea a fost totuși mai mare de 120 de km, cum au anunțat colegii mei. La o astfel de adâncime, nu trebuie să ne așteptăm la replici. Dar, haideți să vedem ce se întâmplă mai departe. Sunt alte probleme pentru că Africa se rupe în două iar asta ne va afecta pe toți, suntem sub influența sistemului tectonic din Africa.  Nu e însă ceva actual. Pot apărea anumite situații, dar poate în următorii 100 de ani”, a declarat pentru șansanews.ro profesorul Gheorghe Mărmureanu, președinte onorific al INFP.  

Potrivit INFP, în noaptea de joi spre vineri, la ora 3.26, un cutremur de 5. 2 grade pe scara Richter s-a înregistrat în zona Vrancea, la o adâncime de 120 de km.

Cutremurul a fost resimțit în întreaga regiune, fără a produce pagube.
Pe de altă parte, lumea se întreabă de ce nu a fost activat sistemul RO-Alert în cazul cutremurului de noaptea trecută.
Idevice.ro explică faptul că RO-ALERT nu a fost conceput pentru a trimite alerte în caz de cutremur, iar asta pentru că sistemul nu poate detecta în prealabil vreun cutremur. Sistemul este gândit pentru a alertă populația în cazul în care există probleme severe după un cutremur, sau dacă există alte dezastre naturale, sau orice fel de evenimente care pot pune în pericol viețile oamenilor. Acesta putea fi folosit de către autorități pentru a anunța eventuale replici puternice ale cutremurului, ceea ce ar fi sugerat că ar fi putut să mai aibă loc unul, sau mai multe, cutremure de intensitate mare. În concluzie, RO-ALERT nu a fost și nici nu va fi folosit vreodată pentru a ne anunța în prealabil în legătură cu vreun cutremur care are loc în România, iar asta pentru că nu există tehnologia suficient de avansată pentru a le prezite în timp util.
În urma unui seism din 2018, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat susținea că portalul de avertizare în situaţii de urgenţă ro-alert.ro, lansat oficial în luna septembrie a aceluiași an, nu va transmite alerte în caz de cutremur pentru că s-ar putea instala panica în rândul populației. „Persoanele care ar primi acest mesaj în avans ar putea, instinctual, să părăsească locuinţa şi să fie surprinse de cutremur pe scări. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul 10 este mare ca să-l prindă pe scara blocului ” spunea el.
Și Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează că Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări în cazul seismelor, anterior declanşării acestora, ci doar mesje de informare și doar după cutremur. „Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat IGSU.

Citește și :
http://www.sansanews.ro/stiri/actualitate/cutremur-mare-la-buzau.html


Etichete: așteptăm |  cutremurul |  Mărmureanu |  Profesorul |  replici
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU