26 [MAI 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 mai 2017

Profesorii buzoieni ies,azi,in strada

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2455 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Profesorii buzoieni ies,astazi,in strada proteste. După finanţişti şi comisari de mediu care au protestat faţă de proiectul legii salarizării unitare, acum dascălii au anuntat actiuni sindicalei ,intre orele 12 si 14, avînd aceeaşi nemulţumire ca restul funcţionarilor publici.      

Sindicaliştii din învăţămînt spun că proiectul de lege privind salarizarea unitară îi lasă pe un loc codaş, de aceea pun la cale un pichet al Prefecturii Buzău. Acţiunea profesorilor va avea loc luni, 29 mai. “Acţiunea în stradă e gîndită de multă vreme, noi am informat autorităţile locale, au fost informate chiar şi autorităţile centrale, nu în mod special cu privire la acţiunea noastră, la nivelul judeţului Buzău. Este o decizie luată la nivel naţionale de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt. Rămîne ca fiecare judeţ să-şi stabilească ziua cînd va ieşi la protest. Noi am stabilit ziua de luni, coincide cu ziua stabilită şi de judeţul Iaşi. Nemulţumirea este legată de legea privind salarizarea în sistemul bugetar, care situează învăţămîntul pe ultima treaptă, imediat după necalificaţi, deşi se ştie, în învăţămînt, într-un procent aproape covîrşitor, fiecare salariat are studii superioare”, a declarat liderul de sindicat al dascălilor din judeţul Buzău, profesorul Ion Dobre. Pichetul sediului Prefecturii va avea loc luni(n.r. azi) între orele 12.00 şi 14.00,  dacă cererea depusă la primărie pentru avizarea protestului va fi aprobată.   

Neajunsuri şi lacune 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt, a precizat la începutul lunii, într-un comunicat de presă că analizînd proiectul  Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în ansamblul său, precum și anexa referitoare la familia ocupațională ”Învățămînt”, a constatat o serie de neajunsuri, lacune și inadvertențe, printre care: „Poziționarea în grila de salarizare a funcțiilor didactice este nemulțumitoare, atîta timp cît, pe o scară de la 1 la 12, coeficientul maxim de multiplicare pentru profesorul S, cu gradul didactic I, ar urma să fie în anul 2023 de 2,76 (la gradația 5), coeficient care reprezintă 0,23 din indemnizația Președintelui României. Precizăm că în Legea nr. 284/2010, aceeași funcție are coeficientul  5,36 pe o scară de la 1 la 15, ceea ce reprezintă 0,35 din indemnizația Președintelui României; Proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice demonstrează faptic că învățămîntul nu este o prioritate națională, așa cum se clamează”. Colegiul Național al Liderilor FSLI a hotărît, în numele membrilor de sindicat ale căror interese le reprezintă că, în situația în care Parlamentul României nu va remedia problemele semnalate, urmează să se declanșeze acțiuni legale de protest.
Etichete: pregătesc |  Profesorii |  proteste
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU