09 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 09 noiembrie 2017

Profesorii aşteaptă bani, Guvernul le dă o reeşalonare

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1759 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Cadrele didactice buzoiene cu afiliere la sindicatele din Educaţie riscă o nouă amînare a plăţilor unor sume de bani rezultate în urma amputărilor salariale din anii de criză. Totul pleacă de la un proiect de lege, o nouă eşalonare, pe mai mulţi ani a sumelor pe care dascălii le-au obţinut definitiv şi executoriu prin hotărîri ale instanţelor. Mai concret, este vorba despre dobînzile aferente unor drepturi salariale cîştigate în justiţie, ca urmare a unor soluţii ale justiţiei emise în anul 2014, adică acum aproape 4 ani.          
5.000 de cadre didactice în aşteptare
În judeţul Buzău, există 5.000 de cadre didactice care aşteaptă să-şi primească banii conform legilor. Iată, că în aceste zile, Guvernul se gîndeşte să reeşaloneze din nou, nu se ştie însă şi unitatea de timp, a primirii sumelor, deşi la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, în urma unor negocieri se găsise o formulă decentă pentru ca Primăria să înceapă să vireze în contul dascălilor banii care li se cuvin de drept.
Conform liderilor Sindicatului Învăţămîntului Preuniversitar (S.Î.P.), U.A.T.M. Buzău acceptase ca urmare a discuţiilor din Comisia de Dialog Social de pe lîngă Instituţia Prefectului că se vor face plăţile care fac obiectivul materialului de faţă. "Între timp a apărut această discuţie pe proiectul respectiv de lege care a schimbat, cumva, ordinea de zi a C.L.M. Buzău, în sensul în care rectificarea bugetară care ar fi trebuit să aloce bani pentru plata dobînzilor în municipiul Buzău, dar nu în tot judeţul nu a mai fost trecută pe ordinea de zi", explică liderul S.Î.P., profesorul Ion Dobre.
În judeţul Buzău este vorba despre 5.000 de cadre didactice din 65 de unităţi de învăţămînt, aflate în această situaţie, care au de încasat sume care pornesc de la 4.000 de lei. Pentru titularii drepturilor care nu şi-au primit banii a fost declanşată procedura de executare silită, operaţiune care se află în plină derulare. Iar sindicaliştii susţin că situaţia actuală impune declanşarea unor proteste care pot culmina cu greva generală.
Risc: se ajunge la expirarea termenului de plată

Ion Dobre mai afirmă că profesorii au fost destul de înţelegători şi au sperat, în linişte, să-şi primească banii. "Noi, la Buzău, avem hotărîri de instanţă din 2014. Imediat vom face 4 ani. Am sperat că aceste dobînzi vor fi plătite, mai ales că se ajunge la expirarea termenului pînă la care ele au fost reeşalonate." În aceste condiţii este de aşteptat ca profesorii să iasă din nou în stradă şi chiar să declanşeze măsuri ample de protest.
Etichete: aşteaptă |  Guvernul |  Profesorii |  reeşalonare
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU