17 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 17 iulie 2014

Profesionala bate liceul! Ce motive au gimnaziştii să aleagă o astfel de şcoală?

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1097 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Profesionala bate liceul! Ce motive au gimnaziştii să aleagă o astfel de şcoală?

În timp ce unii absolvenţi de gimnaziu se mândresc cu statutul de licean, deşi au fost admişi cu note de 2 sau 3, peste 350 de absolvenţi din judeţul Buzău au decis să înveţe o meserie şi s-au înscris la şcolile profesionale.


“La nivelul judeţului Buzău avem admişi un număr de 361 de candidaţi. La finalul primei etape am constatat că erau chiar 2-3 candidaţi pe loc la anumite specializări. Cred că atracţia pentru învăţământul profesional a venit din faptul că, la sfârşitul acestei perioade de şcolarizare, elevii capătă un certificat de competenţe profesionale care poate fi folosit la angajare, fiind recunoscut la nivel european.” , a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Geta Burducea.


Spre deosebire de cei care au ales să meargă la liceu, tinerii care au ales şcolile profesionale vor beneficia de burse şi vor obţine, la finalul studiilor, un certificat recunoscut la nivel european.  
Fiecare elev de la şcolile profesionale va primi necondiţionat o bursă în valoare de 200 de lei lunar, la care se adaugă şi bonusurile, în general sub formă de bonuri de masă, oferite elevilor de către agenţii economici cu care şcolile au contracte încheiate pentru desfăşurarea orelor de practică. În plus, şansele de angajare imediat după terminarea şcolii, sunt mari, spun directorii unităţilor de învăţământ unde sunt înfiinţate clase profesionale.


„Cea mai mare dorinţă a elevilor a fost să parcurgă formarea în domeniul turism şi alimentaţie. În anii următori vom forma mai multe clase de turism şi frizerie-coafură. În acest an am vrut să punem accent pe industrie alimentară şi pe turism pentru că aceste calificări sunt căutate pe piaţa muncii şi, în ultimii, ani nu s-a mai şcolarizat” , a declarat directorul Liceului Tehnologic de Meserii şi Servicii Buzău, Maria Tarău.


Cele mai căutate specializări, au fost cele din zona serviciilor, în meserii precum: bucătar, ospătar, turism si frizerie-coafură. Meserii foarte bine plătite în străinătate.


La polul opus, cele mai puţin atractive meserii sunt cele din industria grea precum cele de sudor, strungar sau lăcătuş mecanic.


Anul acesta, aproape fiecare liceu tehnologic din Buzău a înfiinţat clase de învăţămînt profesional cu durată de 3 ani. Cum în multe dintre şcolile profesionale mai sînt destule locuri libere,la sfîrşitul aceste luni va avea loc o nouă etapă de însrieri, iar la începutul lunii septembrie, cea de-a treia la care pot participa şi elevii care au rămas în urmă din cauza corigenţelor.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU