12 [AUG 16] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 12 august 2016

Procuror de la Parchetul Pătîrlagele, turnător la Securitate

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
1 vot 1404 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Un procuror ajuns, vara aceasta, la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Pătîrlagele, urmează să fie suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată pentru fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Iulian Preda a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de fals în declaraţii. Infracţiunile ar fi fost săvîrşite în 2010 şi 2013, cu ocazia a două concursuri organizate de Consiliul Superior al Magistraturii, la care s-a înscris şi procurorul Iulian Preda. La înscriere, magistratul a fost nevoit să depună declaraţii pe propria răspundere din care să rezulte că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1989.


Cum a colaborat procurorul Preda cu Securitatea? 

Procurorul Iulian Preda a fost colaborator al fostei Securităţi, aspect confirmat şi de două soluţii ale instanţelor, ultima, definitivă, fiind pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în 2015. Comunicatul PICCJ arată că, potrivit probatoriului întocmit în cauză, în anul 1986, inculpatul Preda Iulian era electrician în cadrul Combinatului de Oţeluri  Speciale Tîrgovişte și a semnat un angajament de colaborare cu organele de securitate, prin care urma să furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ ”Marius”, informații referitoare la ”mediul tinerilor fără ocupație, care frecventează baruri, ceainării, videoteci și se pot angrena în activități necorespunzătoare ce pot aduce atingere într-un mod sau altul securității statului”. În dosarul său de la Securitate apar șase note informative olografe scrise și semnate de inculpat sub pseudonim (în perioada 1986 – 1987). 
 
Procurorii care l-au trimis în judecată pe procurer au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcție a acestuia. De la 1 iunie 2016, Iulian Preda era încadrat ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pătârlagele.Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU