29 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 29 ianuarie 2018

Primăria anunță creșterea unei cheltuieli cu aproape 30 la sută

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 2404 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

 Consiliul Local Municipal, în ședința ordinară de luni, a trebuit să voteze un proiect de hotărîre, avansat pe ordinea de zi în urma unor discuții purtate de către Primărie cu firma care se ocupă la nivelul municipiului Buzău de efectuarea salubrizării, discuții care au vizat soluțiile ce ar trebui puse în practică, așa încît operațiunea de deszăpezire să nu distrugă străzile recent asfaltate.

 Aleșilor municipali s-a solicitat să investească cu votul lor noile costuri ale firmei de salubrizare care se va ocupa, ca și pînă acum inclusiv  de operațiunea de deszăpezirea a orașului, în cazul în care situația o va cere.

Factorii implicați au căzut de acord că investiția care s-a realizat anul trecut în refacerea străzilor ar deveni inutilă dacă s-ar folosi pentru deszăpezire, așa cum s-a întîmplat anii trecuți, sarea și nisipul. De aceea s-a ales o soluție considerată de specialiști de șase ori mai scumpă, dar de cinci ori mai eficientă: clorura de calciu.

„Tarifele noi sunt determinate, în primul rînd, de materialele pe care le vom folosi, este vorba despre clorura de calciu pe care din acest an o vom administra pentru combaterea poleiului și pentru faptul că pentru fiecare tip sărăriță în parte, în funcție de capacitate, am făcut tarife diferite, astfel încît să fie și mai corect, pînă la urmă. Pentru tarifele vechi, cele pentru nisip și sare, au fost actualizate cu cheltuielile noi, salariul minim, aferente cu prețul materialului. Ca și efort financiar din partea Primăriei, nu poți să dai o cifră exactă, pentru că ea intervine în funcție de lucrări. Crește undeva la 12, 15 la sută față de tarifele vechi. Eu zic 15 la sută  per total, pentru că dacă vă uitați în hotărîrea respectivă, veți vedea că sunt și tarife care scad. Influiența clorurii de calciu poate să fie undeva la 25, 30 la sută mai scumpă, dar nu numai că nu este corozivă și nu distruge asfaltul, partea bună este că nu distruge nici spațiul verde tangent cu asfaltul. Cînd am discutat planul de deszăpezire a orașului din această iarnă, am căzut de acord cu reprezentanții Primăriei ca măcar străzile care au fost proaspăt asfaltate să fie deszăpezite cu clorură de calciu”, a explicat Liviu Mocanu, directorul RER Ecologic Service Buzău.

Trebuie spus că o tonă de clorură de calciu costă în jur de 1600 de lei plus TVA  și poate fi folosită pe circa 4 km de drum. Clorura de calciu este un produs solid, sub formă de granule de culoare albă cu nuanţe roşcate. Dizolvarea granulelor în apă cu o concentraţie de până la 30% conduce la formarea clorurii de calciu în formă lichidă, care se foloseşte pe drumuri în special pentru a preveni îngheţul în cazul înregistrării unor temperaturi foarte scăzute. În schimb, sarea îşi pierde eficienţa la temperaturi mai mici de -8 grade Celsius.

Primarul orașului, Constantin Toma, a vorbit la rîndul său despre eficiența clorurii de calciu la finalul ședinței ordinare a CLM și a explicat că după ce s/au investit sume considerabile din bugetul local pentru refacerea străzilor din oraș, administrația locală nu-și permite să folosească materiale de deszăpezire care le-ar distruge fără niciun dubiu.Etichete: anunță |  aproape |  cheltuieli |  creșterea |  Primăria
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU