13 [IUL 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 13 iulie 2017

Prefectura e varză la capitolul “Fond funciar”

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1346 vizualizari 0 comentarii

Instituţia Prefectului se află într-o situaţie incredibilă după ce mai multe hotărîri judecătorești emise în procese deschise cu mai mulți ani pe probleme de fond funciar sînt pe cale să devină definitive și executorii și să blocheze conturile instituției și chiar pe cele personale ale prefectului. 

Carmen Ichim, prefectul de Buzău, a explicat situația, joi, în cadrul unui bilanț făcut după două luni și jumătate de cînd a preluat funcția și a declarat că situația găsită la Casa Albă este mult mai grea decît și-a imaginat. 
„Avem probleme mari si grave pe fondul funciar. Avem aproximativ 800 de sentințe judecătorești și în cadrul acestora sînt aproximativ 100 de hotărîri judecătorești cu penalități, despăgubiri, daune combinatorii, despăgubiri judiciare. In data de 5 mai au fost poprite conturile Prefecturii în dosarul cu restituirea a 40 de hectare în comuna Vîlcelele, punere în posesie care s-a făcut dar în ciuda acestui fapt instanța vrea să ne execute. Mai mult decît atît, într-un alt dosar pe care am reușit să îl punem în posesie luna trecută și în care era aplicată o amendă judiciară împotriva prefectului în funcție și a celor care au fost în funcție din 2014. Cu toate că titlul a fost eliberat, instanța menține amenda judiciară, constată că a fost eliberat titlul dar solicită în continuare numele datele prefectului pentru a aplica amenda judiciară”, a declarat prefectul Carmen Ichim. 

Cere Legea răspunderii magistratului

Ea mai spune că Prefectura este sancționată de instanța de judecată fără a exista prevedere legală și ca atare solicită și militează pentru Legea răspunderii magistratului. „Nu spun că oamenii nu au dreptate. Oamenii au dreptate și puteau fi puși in posesie. Nu știu de nu au fost puși dar asta nu ne face pe noi vinovați. Trebuie s ne lase lumea să putem lucra, să putem pune lumea în posesie. Sîntem vinovați poate că nu am forțat lucrurile ca instituție ca să se facă aceste puneri în posesie și asta o recunosc ca conducător al instituției Prefectului nu ca și persoană”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim. Dosarele care ajung acum să pună presiune pe instituția prefectului și implicit pe conducătorii acesteia sînt dosare a căror judecată a început în anii 2011-2012 și care ajung acum la final. „Eu nu pot fi trasă la răspundere pe ce nu s-a făcut în trecut. Cu toate acestea instanțele dau sentințe care sînt în detrimentul statului. De exemplu Judecătoria Pătîrlagele m-a amendat că această Comisiei Județeană de Fond Funciar nu a luat nici o decizie cu privirea la pronunțarea unei hotărîri prin care să spună că este sau nu de acord cu o hotărîrea judecătorească prin care se aloca un teren care era în proprietatea publică a statului. Nu este corect, nu este moral pentru că din domeniul public al statului nu se poate înstrăina nimic”, a mai precizat prefectul. 

Ichim: “Nu va mai veni nimeni pe această funcţie”

Carmen Ichim admite că situația găsită la vîrful prefecturii nu este deloc una roză și amenință chiar că renunţă la postul. „Din păcate lucrurile sînt mult mai încurcate decît eu credeam. Sînt lucruri care nici nu vreau să le cercetez pentru că sînt tardive dar cele care sînt acum pe presiune voi încerca să le rezolv. În situația în care voi vedea că o amendă venită din trecut mi se aplică, plec din funcția de prefect și cred că nu va mai veni nimeni pe această funcție pînă nu se armonizează legislația și pînă cînd instanța nu va ține cont de legalitate”, a declarat prefectul Carmen Ichim.Etichete: capitolul |  funciar |  Prefectura |  varză
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU