20 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 20 martie 2018

(FOTO) Prăpăd! Rodul viilor și al pomilor fructiferi a înghețat

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
1 vot 3368 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Dealurile Istriței sunt Dealurile Plîngerii pentru viticultorii care au fost cu mîinile legate în fața fenomenelor din ultimele zile. Ploaia înghețată le-a provocat un șoc termic plantelor care intraseră deja în vegetație și se pregăteau să înmugurească.


De altfel, asemenea diferențe de temperatură nu s-au mai înregistrat de peste un deceniu și jumătate. ”A scăzut brusc amplitudinea de temperatură, au fot diferențe de 18 grade Celsius ceea ce eu, ca meteorolog, nu am văzut în ultimii 15 ani.”, a explicat Elena Dumitru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa. Măsurătorile efectuate duminică, în timpul ploii înghețate, au indicat o cantitate de 4 litri pe metrul pătrat în decursul a 5-6 ore, precipitații care în contact cu plantele au înghețat instantaneu. Vița de vie și pomii s-au îmbrăcat, astfel, într-un înveliș de gheață destul de gros care cu cît se va menține mai mult cu atît va afecta mai tare plantele înmugurite.


Strugurii, o loterie în 2018 
Cele mai mari temeri sunt în privința viței de vie. Butucii sunt acoperiți de un strat de gheață care va persista. ”Suntem la 48 de ore după această ploaie și plantele sunt bocnă. Plantele vor fi afectate în funcție de durata fenomenului.” spun specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Pietroasa. ”Mugurele se va asfixia, viabilitatea lui va fi cu atât mai redusă cu cît această vreme rea va dura mai mult” a explicat Elena Dumitru, cercetător la SCDVV Pietroasa. 


La cîțiva kilometri distanță, la Domeniile Săhăteni, aflate în proprietatea Aureliei Vișinescu, este aceeași îngrijorare. Valerică Mînzală, tehnolog al plantației, speră ca, săptămâna viitoare, cînd se vor putea face determinări, rezultatele să nu fie dramatice. Speranțele sunt legate de faptul că învelișul de gheață s-a format pe partea superioară a plantelor, dar nu a acoperit și partea de dedesubt. ”Într-o săptămînă, maximu zece zile vom afla. Pînă atunci, avem ceva emoții.”


Livezile, învelite în gheață
La  Istrița, pe terenurile Stațiunii de cercetare pomicole, inginerul șef Petre Grivu se uită cu speranță la livada în care predomină merii și prunii: ”La măr, prun și cireș, deocamdată sperăm că nu au fost efecte negative. Abia după ce va trece înghețul vom vedea. Asta dacă nu se menține prea mult timp învelișul de gheață pe ramuri. Dacă durează mult, această gheață va asfixia mugurii. La cais, piersic, se pare că au fost pagube de la înghețul de la sfîrșitul lui februarie, acum s-au accentuat. Nu știu dacă mai rodește ceva”


Situația din podgoria Dealu Mare și din livezi nu este diferită de tabloul general, din întreaga țară, creat de vremea din ultimele zile. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a admis că vor fi scăderi cantitative și calitative la producția de struguri și fructe, fără să avanseze cifre. ” Evident că temperaturile și în mod deosebit poleiul pot aduce pierderi la via de vie. Avem cîteva semnale din partea Moldovei, la vița de vie , și din Dobrogea unde sunt plantații de cais și piersic. Sunt îngrijorări din acest punct de vedere. Nu putem cunoaște nivelul pagubelor, acestea se vor face după ce trec fenomenele. ...Acum doar vedem ce se întîmplă, determinările efective pentru stabilirea graadului de afectare le vom face după cîteva zile.”
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU