13 [IUN 16] SPORT Paris
Luni, 13 iunie 2016

Poveşti din Fan Zone

Gabriel Georgescu alte articole de Gabriel Georgescu
0 voturi 2322 vizualizari 0 comentarii redactie@sansabuzoiana.ro

Deşi vroiam să vorbesc despre acest subiect în zilele următoare iată că evenimentele întîmplate în ultimele cinci minute ale ultimului meci de duminică, Germania-Ucraina şi de la Marseille de sîmbătă, despre care am aflat duminică dimineaţă de la TF1 şi L'Équipe, m-au determinat să le comentez acum. 

Subiectul îl reprezintă securitatea de la Campionatul european de fotbal, mai precis, securitatea spectatorilor în jurul şi în fan zone. Dacă despre evenimentele de la Marseille, probabil aţi auzit şi văzut, eu vă voi povesti evenimentul din fan zone Paris, cînd mă pregăteam să plec, după o zi cu multe reprize de ploaie şi cu povestea fan zone aproape finalizată. Mă deplasasem aproape de poarta de ieşire de pe strada pe care locuiesc în Paris pe perioada Euro şi aşteptam fluierul de final pentru a ieşi, cînd trece în fugă atingîndu-mă peste mîna şi sacoşa cu suveniruri din fan shop un tînar de vreo 25 ani şi în spatele lui un agent de securitate. Întorc capul şi văd un placaj perfect tipic unui alt sport decît cel pe care am venit să-l văd, o imobilizare rapidă la pămînt, o înconjurare rapidă a celor doi de 6-8 jandarmi, o încătuşare şi o ridicare fără nici un comentariu, chiar cu mulţumiri, în gînd, din partea celor 70-80 de martori la acest incident. 

Totul rapid şi eficient, pentru că a trebuit să întorc privirea către ecranul din fan zone pentru a vedea în reluare golul doi al germanilor, la auzul uralelor de bucurie, nu ale germanilor, care au fost reţinute, ci ale, cui credeţi... fenomenalilor irlandezi. Spun rapid şi eficient, pentru că atunci cînd m-am uitat să văd ce s-a mai întîmplat cu individul, deja era spre poarta de ieşire însoţit de jandarmi. Un mod de acţiune exemplar, coroborat şi cu imaginea din Marseille cu poliţistul care făcea masaj cardiac unui britanic pe stradă, cu modul civilizat în care fac controlul la cele trei baraje de la intrarea în fan zone şi stadion, mulţumindu-mi şi mulţumindu-le şi eu de fiecare dată, de la securizarea străzilor şi zonei din jurul fan zone, toate cele enumerate şi multe altele, dau siguranţă suporterilor că au de-a face cu profesionişti şi, mai ales încrederea de a se bucura cu adevărat de acest festival al fotbalului european. 

În final, pentru că totuşi sîntem la un campionat de fotbal, vă spun că mîine, la Paris, pe stadionul pe care a debutat România vineri la acest turneu final, St. Denis, se vor înfrunta echipele celor mai numeroşi, activi, gălăgioşi şi spectaculoşi suporteri din fan zone, Suedia-Irlanda de la ora 19. Am încercat să cumpăr şi eu un bilet, nici o şansă, ca de altfel şi azi la Croaţia-Turcia. Să vedem cine va cîştiga mîine pe terenul de fotbal şi pe stadion, pentru că pe Champ-de-Mars ştiu cine a cîştigat.Etichete: euro |  fotbal |  campionat
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU