29 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 29 iulie 2014

Populaţie fără medic. Uite în câte localităţi se întâmplă asta!

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 1778 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro

Exodul medicilor în străinătate, unde sunt plătiţi mult mai bine pentru munca depusă  şi unde găsesc condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii, lasă urme adânci în sistemul de sănătate.

În judeţul Buzău, lipsa medicilor este din ce în ce mai acută. O situaţie critică se înregistrează în câteva comune din judeţ unde localnicii pot muri cu zile, pentru că nu are cine să le sară imediat în ajutor. Sunt şase localităţi în care niciun medic nu s-a arătat dispus să profeseze: Racoviţeni, Robeasca, Pardoşi, Valea Salciei, Chiliile şi Colţi. Dacă au nevoie de un tratament de urgenţă, sătenii sunt nevoiţi să parcurgă kilometri buni pentru a fi văzuţi de un medic.

Corneliu Vasilescu, preşedintele Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate Buzău spune că “În special, în majoritatea localităţilor, se mai creează câte o normă, două după cum bine se ştie. Numărul optim de înscrişi pe lista unui medic de familie este de 1.800“

Nici în mediul urban situaţia din spitale nu este deloc roz. În ultimii ani, mai mulţi specialişti au renunţat la posturile ocupate la Buzău şi au ales clinici din Capitală sau de peste hotare, unde au parte nu doar de salarii motivante ci şi de condiţii optime de lucru. În tot acest timp, majoritatea încercărilor oficialilor din sănătate de a atrage specilişti la Buzău, au eşuat. Aşa s-a ajuns în situaţia actuală, când se constată un deficit acut de medici specialişti.

Corneliu Vasilescu, preşedintele Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate Buzău
”Avem deficit la toate specialităţile, ca să nu mai vorbim de specialităţi neacoperite deloc  precum chirurgie intervenţională, neurochirurgie...La gastroenterologie a dat Dumnezeu şi s-ar putea ocupa pe parcursul anului acesta. Nu prea sunt atraşi medici, nu ştiu de ce “ a explicat directorul CJAS Buzău.

În spitalele din judeţ, ar mai fi nevoie de zeci de medici specialişti. Totodată, ar mai fi nevoie de 45 de medici de familie. 36 dintre aceştia ar trebui să asigure asistenţa medicală în mediul rural în timp ce 7 ar acoperi lipsurile din mediul urban.

Autorităţile trebuie să găsească urgent o soluţie pentru a pune capăt acestei probleme. Asta pentru că, s-a văzut din ce în ce mai des în ultima perioadă, că deficitul de medici, atât din mediul urban cât şi mediul rural, duce la adevărate tragedii. Cel mai recent caz este cel al bărbatului bolnav de cancer, în fază terminală, plimbat ore bune de la un spital la altul, fără ca vreun specialist să îl consulte. Bărbatul nu a fost primit nici măcar la Spitalul Judeţean, cel mai mare spital din judeţ, întrucât nu exista medic oncolog de gardă.
Etichete: deficit |  localitati |  solutii |  tratament |  medici
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU