02 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 02 octombrie 2019

Plătești cât arunci. Gunoiul va fi taxat după o nouă metodă de calcul

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 3004 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Plătești cât arunci. Aceasta este noua regulă după care va fi taxat gunoiul în municipiul Buzău. Regula va fi aplicată imediat ce proiectul aflat acum în dezbatere publică va trece de votul consilierlor locali. Aceasta îi va avantaja pe buzoienii care au înțeles să selecteze deșeurile înainte să le arunce, în timp ce gunoiul depozitat la grămadă va fi taxat mai mult. O altă majorare a tarifelor serviciilor prestate de firma de salubrizare va fi operată începând cu ianuarie 2020.
Gunoiul va fi taxat după o nouă metodă de calcul. Este vorba despre intrarea în vigoare a ordonanței care stabilește regula ”plătești pentru cât arunci”. Cu alte cuvinte, fiecare abonat al firmei de salubrizare va plăti volumul de deșeuri de care se debarasează.
”Adică fiecare cetățean, fiecare agent economic, trebuie să plătească deșeurile menajere și asimilate, exact la cantitatea, la volumul, pe care îl produce. Și, pentru aceasta, noi am propus Consiliului Local tarifele aferente, diferentiate pe deșeuri menajere și pe deșeuri reciclabile. Pentru că, în conformitate cu această lege nouă, cetățeanul trebuie să plătească și pentru deșeurile menajere, și pentru aceste deșeuri reciclabile. Astfel, pe factură va avea două poziții, dar va plăti la fel, nu va plăti mai mult decât până acum.” , a declarat Liviu Mocanu, directorul firme de salubrizare din Buzău.
Deși teoretic tarifele rămân aceleași, noua modalitate de calcul va aduce facturi mai mari pentru unii buzoieni. Este vorba despre cei care nu au înțeles că trebuie să selecteze deșeurile înainte să le arunce și depozitează gunoiul la grămadă. Cei din urmă vor avea de plătit sume mai mari la gunoi.
”Spre exemplu, un contract de la case să luăm, cu două persoane:  un titular de contract, cu două persoane, care colectează deșeurile, plătește un tarif aferent unui volum de 120 litri, pentru că el mai are doi sau trei saci de reciclabile separat și plătește un preț, prețul de acum, adică 12,60 lei de persoană. Cealaltă casă, cu două persoane, care nu vrea să facă și colectare separată de reciclabile, bineînțeles că recipientul de 120 litri nu o să-i ajungă și va folosi un recipient mai mare, de 240 litri, care va costa mai mult, pentru că nu reciclează separat.”, a mai spus Mocanu.
Proiectul prin care este reglementată noua metodă de calcul este lansat în dezbatere publică urmând ca în câteva zile să ajungă pe masa aleșilor locali spre aprobare. Imediat ce acest document va fi avizat, firma de salubrizare va trece la aplicarea regulei. Totuși, buzoienii trebuie să se aștepte și la majorarea tarifelor la gunoi, însă abia începând cu 1 ianaurie, când va fi introdusă o nouă taxă de mediu ce trebuie achitată de operatorul de salubrizare și care automat se va regăsi și în tariful perceput populației. De atunci, taxa la gunoi va crește cu 4,5%.
Etichete: arunci |  calcu |  Gunoiul |  metodă |  Plătești |  taxat
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 2   -2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU