12 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 12 martie 2018

Pînza freatică a ajuns în morminte

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 2053 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Cimitirul Eroilor este în ultima vreme un adevărat şantier. Pe toate aleile au apărut capace de canal după ce s-au executat o serie de foraje. Acţiunea a fost demarată de municipalitate care a decis să ia măsuri pentru coborîrea pînzei freatice care se află mult prea aproape de suprafaţa solului. Situaţia este prezentă de mulţi ani, dar a ieşit cu preponderenţă la iveală odată cu repararea Bisericii Eroilor, atunci cînd constructorii au constatat pericolul.

În consecinţă, s-a hotărît să se amenajeze de urgenţă un sistem de drenaj, iar pentru întreaga lucrare au fost alocate 8 miliarde de lei vechi, aceasta fiind executată de către Urbis Serv.

Buzoienii care au aflat despre motivul declanşării lucărilor din cimitir au început, însă, să-şi facă gînduri negre. Oamenii spun că apa din pînza freatică aflată atît de aproape de morminte, ar fi putut afecta şi calitatea pînzei freatice de adîncime, mai ales acelea în care există forajele din zona Crîng. Specialiştii spun, totuşi, că nu există şi nu a existat niciodată acest pericol.

Strat izolator de argilă

Contactat telefonic de reporterii Şansa Buzoiană, directorul tehnic al Companiei de Apă, Dumitru Cristea, a explicat despre ce este vorba. „Nu există nici un pericol de infiltrare a apei din pînza de suprafaţă în cea de adîncime. Între cele două pînze freatice există un strat argilos care le izolează una de alta. Deci, este practic imposibil ca aceste pînze să comunice între ele. Cu alte cuvinte, forajele noastre din zona Cîng care ajung la mai mult de 6 metri adîncime nu au legătură cu apa care bălteşte cîteodată în Pădurea Crîngului sau în Cimitirul Eroilor, în perioadele ploioase. Soluţia găsită de Primărie de drenaj în Cimitirul Eroilor este corectă, iar lumea poate sta liniştită.” Mai mult, Cristea crede că lucrarea din Cimitir era neapărat necesară, aşa cum ar trebui făcută o acţiune de drenaj şi în Pădurea Crîngului.
Etichete: ajuns |  freatică |  morminte |  Pînza
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU