09 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 09 iunie 2019

Pesta porcină lovește din nou. Unde a fost confirmat virusul!

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1753 vizualizari 0 comentarii
Un nou focar, la Buzau

Pesta porcină africană lovește, din nou. Un nou focar de boală a fost confirmat la Pogoanele.
Potrivit DSVSA Buzău, virusul a fost izolat la porcii dintr-o gospodărie, imediat fiind dispuse măsuri de limitare a răspândirii bolii.


Astfel, în urma confirmării diagnosticului, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație au fost eutanasiate două exemplare iar cadavrele ecarisate.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.
La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează într-un singur focar din exploatații non profesionale declarat într-o singură localitate respectiv, Orașul Pogoanele.
În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 18 cazuri la mistreț pe raza a 7 fonduri de vânătoare; 26 Umbrărelu (2 cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri) și 45 Dedulești (2 cazuri).
Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA de la declararea primului focar de Pestă porcină africană în septembrie 2018 au fost stinse până la această dată 20 focare la porcul domestic .
Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, D.S.V.S.A. Buzău solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau D.S.V.S.A. Buzău.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.Etichete: africana |  Buzau |  Pogonele  |  porcina |  pesta
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU