17 [MAI 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 17 mai 2016

Pericol! Capcanele din Dorobanţi

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 1038 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Locurile de joacă pentru copii au devenit, unele dintre ele, realmente un pericol. Cele mai multe dintre ele sînt atît de distruse, încît copiii care le folosesc riscă în fiecare minut să se accidenteze grav. Administrate de municipalitate prin URBIS Serv SRL, locurile de joacă din cartiere sînt lăsate în paragină. 

Practic, de ani buni, leagănele, toboganele sau balansoarele n-au mai suferit vreun proces de reparare sau reabilitare, astfel că azi, priveliştea care se arată Buzăului este atît de sumbră, încît nu prea mai au rost alte comentarii. Totuşi, în lipsa unor alte oportunităţi, bunicii şi părinţii sînt aproape obligaţi să-şi ducă odraslele în aceste locuri atît de periculoase.   Un astfel de loc, prea uitat de timp, este locul de joacă din cartierul Dorobanţi 2. Acolo, scăriţele şi rampele toboganelor sînt pe jumătate distruse, iar spatele lăsate libere reprezintă un mare pericol de accidentare pentru micuţii care se zbenguie prin jur. De altfel, săptămîna trecută un copilaş şi-a scăpat piciorul printr-o deschizătură căscată pe platforma unui tobogan. Din fericire copilul nu s-a ales cu răni grave, dar pericolul este iminent. Părinţii sînt indignaţi că nimeni nu se îngrijeşte de  întreţinerea acestor spaţii. Nici asociaţiile de proprietari, prin reprezentanţii, lor nu se arată interesate să facă presiuni asupra administratorilor acestor aşa-zise locuri de joacă, ajunse azi doar o umbră a ceea ce au fost. 
 
Părinţii copiilor n-au nici ei prea multe apăsări. Fie pentru că nu realizează pericolul, fie din comoditate şi indolenţă nu acţionează şi nu reclamă autorităţilor. 
 
Fără avizul I.S.C.I.R. 
 
Legile în vigoare  care ne-au aliniat la normele europene prevăd ca locurile de joacă pentru copii să capete aviz de la ISCIR. În Buzău, după cum ne-au relatat surse oficiale, doar spaţiile de joacă din parcuri construite în ultimii ani au avizul ISCIR. Aceleaşi surse ne-au relatat că, în actualele condiţii ISCIR, nu va elibera un aviz favorabil, astfel că, în clipa de faţă, marea majoritate a locurilor de joacă pentru copii funcţionează ilegal. Normele foarte restrictive şi precise spun că leagănele, toboganele sau balansoarele trebuie să fie proiectate şi executate din materiale care să nu reprezinte un pericol pentru micuţi. Or, în Buzău, în cele mai multe cazuri aproape toate obiectele care mobilează aceste spaţii de joacă sînt confecţionate empiric din fier şi oţel, "spînzurate" de lanţuri. Cele mai multe au rămas de pe vremea lui Ceauşescu, altele, au fost făcute în primii ani după Revoluţie.

Iarba pînă la genunchi, nisip lipsă şi „miresme” de gunoi

Întorcîndu-ne la exemplul din Dorobanţi 2, să observăm că locul de joacă se află „lipit” de rampa de gunoi.    Nisip n-a mai fost adus de zeci de ani, iar iarba de pe margini e pînă la genunchi. În plus, nesimţirea unor buzoieni a umplut locul de hîrtii, pungi, peturi şi chiştocuri de ţigară. Cu toate acestea, copiii din cartier nu-şi imaginează viaţa fără locul lor de joacă şi autorităţile municipale ne asigură, cum altfel, că au  plan de reabilitare a tuturor spaţiilor. Doar că pînă acum nu s-a putut face nimic pentru că vremea a fost rea în această ţară şi în acest oraş.Etichete: Capcanele |  Dorobanti |  Pericol
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU