24 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 24 noiembrie 2017

Pensionaţii anticipat parţial pot cere recalcularea pensiilor

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 2206 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Recalculările pensiilor se vor face doar la cerere, iar dacă vor fi mărite, acestea vor fi acordate pentru viitor, nefiind vorba de nici o plată retroactivă

Veşti bune pentru pensionarii din întreaga ţară. Din data de 23 noiembrie, cei care s-au pensionat anticipat parţial vor putea cere recalcularea pensiilor, astfel încît veniturile lor vor creşte. Este vorba despre persoanele care au solicitat pensia anticipată în perioada 1 ianuarie 2011-16 iulie 2016. O modificare legislativă dă dreptul acestei categorii de persoane care n-a apucat la pensio­nare condițiile mai favorabile introduse în iulie anul trecut, să ceară recalcularea veniturilor, prin diminuarea procentului de penalizare.
Valabil pentru persoanele pensionate anticipat parțial din 2011
Persoanele care s-au pensionat anticipat parțial din 2011 și pînă la mijlocul anului trecut vor putea cere recalcularea pensiilor începînd cu data de 23 noiembrie, conform unui act normativ apărut luni în Monitorul Oficial. Recalculările pensiilor se vor face doar la cerere, iar dacă vor fi mărite, acestea vor fi acordate pentru viitor, nefiind vorba de nicio plată retroactivă. "Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul - n. red.). Recalcularea (...) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începînd cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului", prevede Legea nr. 216/2017.

Nu se vor calcula diferenţe pentru anii din urmă

Mare atenţie!  Recalculările se vor face doar pe baza unei cereri iar pensiile majorate vor fi primite începînd cu luna următoare depunerii cererii. De asemenea, nu se vor calcula diferențe  pentru anii din urmă. Modificările legislative nu prevăd nici o plată retroactivă şi asta deoarece la îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vîrstă, pensia anticipată parțială oricum este recalculată din oficiu și este mărită, scrie Avocatnet. Începînd din 17 iulie 2016, "cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vîrstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vîrsta standard de pensionare (...)", dispune acum Legea pensiilor.


Etichete: anticipat |  parţial |  pensiilor |  Pensionaţii |  recalcularea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU