10 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 10 iulie 2014

Păstrăm şi promovăm rădăcinile

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1207 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Păstrăm şi promovăm rădăcinile

Cântece de joc, de dor şi jale din străbuni, dar şi de pe alte meleaguri vor răsuna în week-end la Buzău, care devine pentru 3 zile capitala folclorului şi obiceiurilor străvechi. Vineri se dă startul Festivalului Internaţional de Dansuri. Un eveniment în cadrul căruia dansatori din România dar şi din alte 7 ţări vor aduce pe scenele amplasate în mai multe zone din judeţ jocuri străvechi, conservate de-a lungul veacurilor.


“Vineri la orele 11 avem întîlnirea oficală a şefilor delegaţiei şi o pereche de dansatori din fiecare ţară cu preşedintele Consiliului Judeţean la Sala Filipescu la Consiliu Judeţean apoi la ora 17 pe traseul Platoul Dacia, Bd. N. Bălcescu, Parcul Crâng, este parada tradiţională a fiecărei ţări participante. De la ora 18 este deschiderea festivalului cu intonarea imnurilor oficiale, prezentarea fiecărei ţări şi un program de 15 minute a fiecărui ansamblu“, a precizat Adrian Petre, directorul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău.


Spectacolele încep de sâmbătă şi vor fi în toate colţurile judeţului. Prima parte va fi în Parcul central din Berca, iar seara e rândul municipiului să fie gazdă. În Parcul Crâng vor evolua ansamblurile din Slovenia, Franţa, Macedonia, Bulgaria şi România, în timp ce dansatorii din Ucraina, Serbia şi Grecia vor susţine reprezentaţii în faţa primăriei din Râmnicu-Sărat. Iar duminică, localnicii din Mânzăleşti, care aniversează ziua comunei, vor avea parte de o surpriză: pentru ei vor dansa ansamblurile din Franţa şi Macedonia. Tot duminică vor fi desemnaţi şi premianţii festivalului internaţional de folclor. Tot în week-end, în paralel cu festivalul internaţional, Buzăul găzduieşte şi un Târg Naţional al meşterilor populari, care va reuni artişti din 13 judeţe.


“După succesul de anul trecut al Târgului Judeţean de Meşteri în care am revigorat meşterii din judeţul Buzău, anul acesta ne-am gândit să organizăm, tot în această perioadă, de vineri începând cu orele 16 până duminică seara, un târg naţional de meşteri populari cu participarea a aproximativ 50 de meşteri din 13 judeţe. Ca judeţe participante avem Sibiu, Dâmboviţa, Suceava, Gorj, Argeş, Vâlcea, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Sălaj, Bucureşti şi avem 10 meşteri din judeţul nostru“, a mai declarat directorul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Adrian Petre.


Evenimentele din week-end aduc şi restricţii în trafic, la Buzău. Vineri de la ora 17:00, va fi organizată o paradă tradiţională a tuturor ansamblurilor participante, pe traseul Platoul Dacia, Bulevardul Bălcescu, Parcul Crâng. Aşa că poliţiştii vor fi la datorie şi vor acţiona pentru fluidizarea traficului, în timpul paradei. Vor fi instituite restricţii de circulaţie pe strada Tudor Vladimirescu, de la intersecţia cu strada Ion Băieşu până la intersecţia cu Aleea Trandafirilor, pe strada Aleea Trandafirilor până la intersecţia cu Ostrovului, dar şi pe segmentul strada Ostrovului intersecţia cu bulevardul Bălcescu, precum şi pe bulevardul Bălcescu până la Parcul Crâng.
Etichete: dansuri |  folclor |  targ |  festival
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU