25 [MAR 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 25 martie 2020

Părintele Milea, predică pentru criza coronavirusului

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
5 voturi 3497 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro
foto: cuvantul-ortodox.ro

În Duminica trecută, a Sfintei Cruci, pe o vreme iernatică, la Catedrala Copiilor s-a oficiat ultima Liturghie la care au mai putut participa şi credincioşii, veniţi în număr redus ca urmare a recomandărilor autorităţilor. În finalul slujbei desfăşurate afară, părintele profesor dr. Mihail Milea a ţinut un cuvânt de suflet pentru credincioşi pe care îl redăm astăzi cu ocazia marii sărbători creştine a Buneivestiri închinate Maicii Domnului, cea care, asemenea unui potir ales, a acceptat să-L primească în pântecele sale pe Mântuitorul Hristos: 

"Iubiţi credincioşi, iată, suntem nevoiţi să slujim la streaşina acestei Catedrale a copiilor, pe care dumneavoastră a-ţi zidit-o cu lacrimile dumneavoastră şi jertfa dumneavoastră şi iată-ne acum nevoiţi de mai marii lumii care nu-L au pe Dumnezeu, care sunt împotriva lui Hristos, să fim nevoiţi să slujim aici. Şi dăm slavă lui Dumnezeu că şi astăzi am putut să fim împreună la cea mai sfântă, dumnezeiască slujbă, Sfânta Liturghie.
Dragii mei, să ţineţi minte, şi toţi românii, când va înceta Liturghia va înceta România! Aceste cuvinte le-am spus guvernanţilor noştri, miniştrilor noştri, să nu uite, Liturghia este Hristos!
Dumnezeu ne apără şi de războaie, şi de ciumă, şi de pandemie, şi de toate necazurile care vin. Vin în primul rând, dragii mei, pentru păcatele mele, ale noastre, ale tuturor.

Şi slujba de astăzi, în frigul acesta, dragii mei, să ne aducă aminte de martirii din temniţele comuniste înfrigurate şi îngheţate, oameni umiliţi pentru credinţă, pentru jertfă, ei au fost martirizaţi şi au murit în frigul acesta şi în această prigoană, chinuiţi; şi noi încă nu suntem la înălţimea lor. Să ne aducem aminte prin această Liturghie de sfinţii 40 de mucenici din Sevastia care au fost băgaţi într-un lac îngheţat pentru credinţa în Hristos şi nu s-au speriat de frig, şi nu s-au speriat de gheaţă şi Dumnezeu i-a încălzit, după cum şi pe dumneavoastră, v-a încălzit inimile şi v-a dat lacrimi.
E semn că Duhul Sfânt S-a pogorât în biserică prin această Liturghie înfrigurată, dar plină de căldura Duhului Sfânt. 
Să ne aducem aminte, dragii mei, prin această Liturghie, afară, sub cerul liber, în această Catedrală a cerului, de primii martiri care au suferit atât de mult." 

"Dumnezeu nu ne îmbolnăveşte!"

"Dragii mei, sunt vremurile din urmă! Sunt vremurile din Biblie şi eu mă bucur, şi dumneavoastră, că am prins Apocalipsa în direct. N-o vedem din televizor, n-o vedem din poveşti, din cărţi, ci acestea sunt vremurile şi nu ne sperie, dragii mei, vom trece şi peste aceasta, dragii mei. Să avem credinţă în Dumnezeu şi să păstrăm curăţenia corporală, cum ne învaţă Biblia, dragii mei, în Sfînta Scriptură, în Vechiul Testament, se punea mare accent pe aceste spălări, care sunt necesare şi care ţin de educaţia noastră, de fiecare dintre noi, să fim curaţi. Şi ne spălăm, ne protejăm, dar dragostea lui Dumnezeu este cea care ne apără şi care vindecă şi care ne dă putere şi vom trece, dragii mei, şi peste aceste vremuri! După ploaie vine şi soarele, după suferinţă vine şi mângâiere, după război şi pace, şi nu piere lumea, dragii mei, atâta vreme cât noi avem credinţă şi noi suntem fii lui Dumnezeu Căruia Îi rostim "Tatăl nostru care eşti în ceruri".

Nu ne îmbolnăveşte Dumnezeu! Biserica este casa lui Dumnezeu. Nu ne îmbolnăveşte Împărtăşania din acelaşi potir, din aceeaşi linguriţă, pentru că în potir, acolo, este Hristos! Nu este vin, nu este mâncare, nu este ceai, nu este sirop, este Hristos şi El ne vindecă de orice neputinţă, dragii mei, pentru că am pierdut credinţa în Biserică, în Împărtăşanie, în Liturghie, înseamnă că nu suntem cu adevărat credincioşi cum ne vrea Hristos. Hristos este cu noi.

Dumnezeu este cu noi, nu vom pieri dragii mei, şi ţara nu va pieri, dragii mei, cât ar dori alţii din străinătate să ne distrugă nu ne vor distruge atâta timp cât noi vom fi uniţi în jurul Potirului, în jurul Bisericii, în jurul Crucii, astăzi, nu întâmplător este lucrul acesta, în Duminica Crucii, ca noi să facem această ultimă Liturghie la vedere; ca după aceea noi să facem Liturghia tainică, în tăcere, care are valoare şi aceea, şi este puternică şi aceea. Şi stăm în genunchi acasă, în Liturghie, de nu ne lasă să slujim împreună, dar nu ne lăsăm de Hristos, nu ne lăsăm de slujbe, dragii mei. Punem genunchii la rugăciune, şi frecvenţa rugăciunii a inimilor dumneavoastră va fi cu inimile noastre şi vom fi împreună în aceeaşi pocăinţă, în aceeaşi lacrimă, în aceeaşi dorinţă ca împreună să ajungem să cântăm cu toţii Hristos a înviat! 
Această mare sărbătoare să ne prindă, dragii mei, în Liturghie, în slujbă, să învie credinţa în poporul acesta, să învie dragostea noastră faţă de Dumnezeu!"

"Plătim acele păcate: Vrem spitale multe, nu catedrale! şi ne-a dat Dumnezeu multe spitale care se vor construi pentru necredinţa noastră". 

"Dragii mei, ne ceartă Dumnezeu! Atâţia ani am avut biserica deschisă, Liturghie, trăgeau clopotele şi nu veneam, şi de astăzi vom duce dorul să intrăm în biserică şi iată că nu putem, dar dacă facem pocăinţă adâncă, cu lacrimi, şi ne cerem iertare pentru păcatele noastre, necredinţa noastră, indiferenţa noastră, nepăsarea noastră, dragii mei, nu ne lasă Dumnezeu! Acum plătim acele păcate: "Vrem spitale multe, nu catedrale!" şi ne-a dat Dumnezeu multe spitale care se vor construi pentru necredinţa noastră.

A fost vremea să ne ducem la referendum, să păstrăm familia ortodoxă, bărbat şi femeie, şi nu ne-am dus! ne-au spus mai marii, staţi acasă, şi iată, că stăm acasă să ne plângem păcatele noastre, indiferenţa noastră, răceala noastră.

Dragii mei, este momentul acum să ne trezim, să fim împreună cu Crucea, dragii mei. Crucea înseamnă Hristos! Duminica Sfintei Cruci spune aşa: "Cel care voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine" - egoismul nostru, necredinţa noastră - şi acum am înţeles prin această criză că nu ne ajută nimic, nici casa, nici maşina, nici funcţia, nimic! Dragii mei, totul piere, totul dispare, dar nu dispare sufletul din noi, credinţa noastră şi Dumnezeu ne-a dat această încercare ca s-o luăm de la capăt, de la zero, să ne ridicăm şi să spunem "Doamne, fără Tine nu putem sta! Fără Tine, Hristoase, nu există viaţă, nu există bucurie!" Bucuria ne-o dă Hristos, ne-o dă Biserica, e nădejdea noastră, să nu ne lăsăm de Sfânta Biserică, dragii mei, ea este maica neamului nostru românesc. Binecuvântare, bucurie sfântă! dragii mei, să vă îmbrăţişaţi şi să-L iubiţi pe Dumnezeu, şi sărutaţi Sfânta Cruce prin care dispare epidemia aceasta, necredinţa aceasta, răutatea aceasta care vine din altă parte, şi să ne păstrăm curaţi trupeşte şi sufleteşte, şi să ne spălăm pe corp şi pe mâini, să fim curaţi înaintea lui Dumnezeu şi trupeşte, dar şi sufleteşte în vremea aceasta.

Să-L avem pe Hristos. Binecuvântare sfântă, Dumnezeu să vă binecuvânteze şi ne iertaţi pe noi că aţi stat astăzi în frig aici, dragii mei, dar suntem cu voi şi pentru voi, şi suntem alături de voi, şi plângem cu voi. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi! Amin."Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 0   5

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU