10h 21' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 21 mai 2019

UPDATE.Părintele Milea a făcut infarct. Cum se simte după operaţie

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2880 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [10:21] 22 MAI 2019 ›
Vin vești bune despre părintele Mihail Milea, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți preoți din ţară. Părintele a trecut cu bine de intervenția suferită aseară la Institutul de Boli Cardio Vasculare CC Iliescu, unde medicii i-au montat două stenturi coronariene pe artera coronariana dreapta. Preotul Mihail Milea era aseară vesel, perfect lucid, cooperant, însă va mai rămâne o vreme în spital, sub supravegherea medicilor cardiologi. 48 de ore el se va afla sub monitorizare după care în funcție de evoluție, medicii vor decide dacă poate fi externat. 
Părintele Mihail Milea s-a simtit rău ieri dimineață astfel că la orele după-amiezii a decis să-şi cheme finul şi să meargă la UPU. La Spitalul Judeţean Buzău, preotul a venit pe picioarele sale, a fost cooperant, calm, dar acuzând dureri în piept. În urma investigațiilor, medicii buzoieni au dat verdictul: preotul suferise un infarct miocardic inferior acut. Imediat, au luat legătura cu spitalul unde sunt cei mai buni medici din țară pentru această specialitate și au decis transferul preotului la București, după cum afirma medicul Adrian Zoican, șeful Unității de Primiri Urgențe din Spitalul Județean Buzău.

Preotul Mihail Milea este implicat în foarte multe proiecte, astfel că nu este exclus ca agitația și oboseala să fi contribuit la suferința de aseară. Dar, mai mult decât atât, părintele era tulburat și extrem de mâhnit după ce a pierdut doi prieteni dragi. Unul dintre ei preotul Gheorghe Saftiuc de la Dolhasca, din județul Suceava, care a plecat la Ceruri duminică, 19 mai, la o lună după ce împlinise 60 de ani. Astăzi, preotul Saftiuc, un foarte bun prieten al preotului Milea, va fi condus pe ultimul drum. Tot zilele trecute, părintele aflase de decesul unei alte cunoștinte apropiate. După infarctul suferit, preotul Milea va avea nevoie de liniște şi odihnă pentru a se putea recupera.


UPDATE [08:47] 22 MAI 2019 › Veştile matinale care parvin despre starea de sănătate a părintelui Mihail Milea sunt încurajatoare. Voci din apropierea preotului spun că părintele Milea a trecut cu bine de operaţia pentru montarea de stenturi, iar starea sa este stabilă. Preoţii şi enoriaşii s-au mobilizat în această dimineaţă astfel că în multe biserici din județ preoții i-au chemat pe enoriași la priveghere şi se roagă pentru sănătatea sa.UPDATE [22:45] 21 MAI 2019 › La orele serii, părintele Mihail Milea a fost introdus in operatie pentru montarea unui stent la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof.Dr. C.C. Iliescu", unitate medicală care are  unii dintre cei mai buni medici din ţară pentru aceasta specialitate. Surse din anturajul preotului spun că părintele Mihail Milea s-a simţit rău în timpul dimineţii asfel că în jurul orei 15 a decis să-şi cheme finul şi să meargă la UPU. Aceleaşi surse susţin că Mihail Milea nu se ştia suferind de inimă dar nici de alte boli serioase. Părintele are 61 de ani este căsătorit şi are trei copii, doi băieţi şi o fată. În medicină, un stent este un tub de metal sau de plastic introdus în lumenul unui recipient anatomic sau o conductă pentru a menține culoarul deschis, și stenting este plasarea unui stent. Există o mare varietate de stenturi folosite pentru diferite scopuri, de la stenturi extensibile coronariene, vasculare și biliare, până la stenturi din plastic simplu folosite pentru a permite fluxul de urină între rinichi și vezica urinară In cazul de fata,evident,este vorba despre un stent coronarian.

Ce este infarctul miocardic

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit frecvent și atac de cord, este întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Cel mai frecvent se produce prin obstrucția unei artere coronare în urma rupturii unei plăci de aterom, care este un depozit de lipide și celule albe (în special macrofage) la nivelul peretelui arterial. Ischemia (reducerea fluxului sangvin) și hipoxia rezultate, netratate în timp util, duc la moartea (necroza) mușchiului inimii (miocardului).

Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere bruscă de piept (în mod specific răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului), dispnee, grețuri, vomă, palpitații, transpirații și neliniște (adeseori descrisă ca o senzație de moarte iminentă).[1] Femeile pot avea mai puține simptome tipice față de bărbați, cele mai comune fiind dispneea, slăbiciune, o stare de discomfort abdominal și astenie fizică.[2] Aproximativ un sfert din toate infarcturile miocardice sunt „silențioase”, fără durere în piept sau alte simptome, arată siteul wikipedia.org

Unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi buzoieni, Mihail Milea, a făcut infarct. Ştirea a fost confirmă de şeful U.P.U. Buzău, medicul Adrian Zoican, care a transmis pentru sansanews.ro că părintele Milea a fost victima unui infarct miocardic acut iar victima a venit pe picioarele sale la Secţia de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău însoţit de finul său, preot şi el. Pacientul era lucid, calm şi foarte cooperant şi a primit primele îngrijiri medicale. După ce a fost stabilizat părintele Milea a fost transferat la Spitalul Fundeni din Bucureşti pentru a i se monta un stent.

Preotul Mihail Milea s-a născut pe 23 aprilie 1958, la Câmpeni, județul Buzău. Este preot, profesor la Seminarul Chesarie Episcopul din Buzău și doctor în Teologie. Părintele misionar are în portofoliul creațiilor sale nu numai proiecte sociale, ci și edificii sau instituții culturale. Cel mai important proiect inițiat de el este Catedrala Sfântul Sava, sfințită pe 8 decembrie 1991, clădire ce rivalizează cu catedrala Arhiepiscopală. Lăcașul grandios are, la demisol, „Bisericuța copiilor”, unică în Europa, destinată în primul rând celor mici, deasupra căreia se află biserica ce poartă hramul Sfântului Sava.

La 12 aprilie, 1993, a creat Fundația pentru copii ”Sfântul Sava”, în 1998, a inaugurat Școala de arte și meserii pentru copii din familii defavorizate care nu aveau posibilitatea să urmeze un liceu, în 2004, a amenajat Centrul de urgență pentru primirea victimelor violenței în familie, în parteneriat cu Primăria Buzău, iar în 2006, a creat tabăra pentru copii și tineri de la Maliuc, județul Tulcea.


A deschis, în 2009, Centrul de formare profesională, ca urmare a desființării școlilor de arte și meserii, iar din 2012 lucrează la proiectul ”SAVALIADA”, care constă în transformarea unei unități militare dezafectate într-un centru socio-medical multifuncţional. Preotul Mihail Milea s-a dedicat copiilor la fel de mult cum a făcut-o pentru vârstnici.

Între altele, părintele Milea, unul dintre cei mai apreciaţi preoţi din ţară, s-a remarcat prin acţiunile sale unioniste militînd activ pentru drepturilor românilor din Basarabia sau din Harghita şi Covasna.

La trei ani după Revoluție, a înființat. Fundația pentru copii ”Sfântul Sava de la Buzău”, o organizație neguvernamentală creștină, cu scop filantropic, aflată sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Proiectele sale au început cu o cantină socială pentru copiii străzii și pentru copiii aflați în dificultate. Ulterior, acestea s-au extins pentru a răspunde cât mai mult nevoilor variate ale beneficiarilor. Astfel, în vederea calificării într-o meserie, a fost înființată la sediul Fundației o Școală de Arte și Meserii.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU