13h 06' ACTUALITATE Buzau
Joi, 04 august 2016

Parchetul a deschis un dosar penal pentru moarte suspecta în cazul fetei decedate în Piaţa Dacia(update)

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
2 voturi 1968 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [13:06] 04 AUG 2016 ›
Reprezentanţii firmei de prim ajutor susţin că au intervenit în mai puţin de un minut şi că au depus toate eforturile posibile pentru a salva viaţa fetei. 
SPARD Team a transmis un punct de vedere agenţiei de presă News.ro în care se arată: „Echipa noastră a făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a salva viaţa tinerei, însă, din nefericire, deznodămîntul a fost unul tragic. Referitor la incident, salvatorii noştri au intervenit în mai puţin de un minut din momentul în care au fost anunţaţi. De asemenea, salvatorii au rugat jandarmul aflat la faţa locului să anunţe112. Victima a fost resuscitată cardio respirator pînă la sosirea ambulanţei, moment în care a fost predată echipajului.”  
Tînăra de 20 de ani care a murit fulgerător, sîmbătă seara în timpul unui concert din cadrul Serbărilor Timişoreana a fost, ieri, condusă pe ultimul drum de sute de rude, prieteni şi colegi. Evenimentul este acum cercetat de procurori, lucru confirmat de oficiali ai Parchetului de pe lîngă Tribunalul Buzău. Între timp, lucrurile, în loc să se clarifice, mai mult se încurcă, întrucît nu este limpede dacă organizatorii au respectat, sau nu, legea „ad  litteram”, privind asigurarea sănătăţii participanţilor la spectacole. Una peste alta, iată că, în ultimii ani evenimentele de acest tip, s-au transformat din acţiuni de marketing, strict într-un business. Iar cînd la mijloc sînt doar banii, apar mereu nişte băieţi care încearcă să cîştige cît mai mult şi să restrîngă la sînge cheltuielile.         

           Producătorul de bere explică faptul că agenţia care a organizat evenimentul este cea care răspunde de ceea ce s-a întîmplat. „Ne exprimăm profundul regret pentru cele intamplate. Gandurile si intreaga noastra compasiune merg catre familiile celor afectati de aceasta tragica pierdere. Din informatiile pe care le avem, au fost depuse toate eforturile uman posibile pentru evitarea deznodamantului, de catre echipele aflate la fata locului sau care au intervenit pe parcurs. Agentia care a organizat evenimentul din Buzau, S.C. HOMEMADE STUFF S.R.L., ne-a informat ca a facut demersurile necesare, in mod repetat, pentru obtinerea unei ambulante de la Serviciul de Ambulanta Judetean Buzau, in vederea asigurarii prezentei la locul evenimentului. Ca urmare a faptului ca nu s-a dat curs solicitarii inaintate catre Serviciul de Ambulanta Judetean Buzau, agentia amintita mai sus a contractat S.C. SPARD TEAM S.R.L., pentru realizarea unui punct de prim ajutor, in conformitate cu cerintele legale. Conform informarii primite, punctul de prim ajutor a functionat conform legii 95/2006 (Titlul IV), a avut salvatori cu pregatire medicala, absolventi ai cursurilor de prim ajutor avansat, si a fost dotat cu toate echipamentele de prim ajutor necesare, inclusiv defibrilator.La randul nostru, am solicitat agentiei informatii detaliate referitoare la rapiditatea interventiei de prim ajutor. Asteptam, totodata, concluziile autoritatilor competente si vom asigura intregul suport pentru clarificarea circumstantelor tragicului eveniment”, se spune într-un comunicat citat de opiniabuzau.ro 
 
În ceea ce-i priveşte pe cei de la Ambulanţă, surse oficiale au transmis în urmă cu două zile pentru Focus FM: „Nu am fost solicitaţi să se pună la dispoziţie o Ambulanţă. Trebuia să vină să încheie un contract. În anii trecuţi, am fost solicitaţi, cîteodată, de dînşii”. Aşadar, ne aflăm în situaţia în care organizatorii spun că agenţia răspunde, dar de la agenţia respectivă s-au făcut toate eforturile pentru ca o ambulanţă  să poată fi contractată pentru perioada serbărilor, însă, pentru că nu s-a primit un răspuns de la Salvare s-a recurs la soluţia înfiinţării unui punct de prim-ajutor cu personal specializat şi aparatura pe care o cere legea, inclusive defibrillator. Şefa de la Ambulanţă susţine însă, că nu a primit nici o  solicitare. Cum au stat lucrurile în realitate, vom vedea, cert este că spectacolele au început fără Ambulanţă.    
  
Legea e clară 
 
Legea care operează în astfel de situaţii este 95/2006, cea care reglementează organizarea şi funcţionarea serviciilor de urgenţă, atît private, cît şi publice. Actul normativ spune clar, că: asistenţa medicală de urgenţă la spectacole în aer liber, festivaluri şi manifestări sportive se solicită, obligatoriu, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile publice sau private de urgenţă prespitalicească. Autorităţile publice aprobă desfăşurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistenţa medicală de urgenţă este asigurată, în mod adecvat, conform normelor în vigoare. Asistenţa medicală privată de urgenţă în faza prespitalicescă este asigurată cu ambulanţe şi echipamente care respectă normele şi standarde minime, impuse serviciilor publice de urgenţă prespitalicescă. Echipele de prim-ajutor pot opera utilizînd ambulanţele de tip B, conform normelor şi standardelor naţionale şi europene în vigoare. În aceste condiţii, dacă lucrurile au fost în spiritul şi litera legii, de asemenea vom mai vedea după anchetele anunţate. Cert este că, aşa după cum spun medicii, o resuscitare cu eficienţă se poate face în primele 10-15 minute. „Rezultatul necropsiei a confirmat diagnosticul iniţial de la prezentarea în UPU, adică o stare de rău astmatic, soldată cu un stop cardio-respirator. Cel mai probabil, criza a fost declanşată de un alergen la care fata era sensibilă, am înţeles că a folosit şi două pufuri de Ventolin. În astfel de crize de astm, şansele sînt mari, doar dacă, primul-ajutor specializat este foarte aproape de dînsa. Dacă au trecut 10-15 minute, rezolvarea problemei are un procent de reuşită destul de mic”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, dr. Stanciu Paraschiv.    

Parchetul confirmă 

 Parchetul a deschis o anchetă în acest caz: „La acest moment, confirmăm faptul că s-a înregistrat dosar penal pentru moarte suspectă. Urmează să documentăm activitatea infracţională su sprijinul organelor de Poliţie şi în raport de aspectele care vor rezulta din cercetări, să vedem dacă sînt incidente dispoziţiile art. 105 din Legea 95/2005, ceea ce presupune un raport existenţial al unei infracţiuni de ucidere din culpă. Dar, la acest moment, dosarul este înregistrat doar pentru moarte suspectă. Urmează să vedem ce rezultă din desfăşurarea anchetelor”, a declarat pentru Focus FM, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Buzău, Gabriela Vîjîiac.

Primarul mută spectacolele de pe Platou

Primarul Constantin Toma a anunţat că nu va mai permite organizarea de spectacole de acest tip în Piaţa Dacia. „Aşa cum am promis şi-n campania electorală şi după, centrul petrecerilor se va muta în spaţiul de la Drăgaică. Bineînţeles voi încerca să limitez numărul de spectacole din Piaţa Dacia, dar aşa cum a fost şi cu ultimul spectacol erau contracte dinainte semnate şi nu mai puteam să opresc aşa ceva”, a declarat pentru Focus FM primarul Buzăului. Una peste alta, avem un eveniment tragic şi nişte serbări din care nişte băieţi au făcut nişte bani care s-au dus către cine ştie cine, şi-a alungat producătorii autohtoni, branduri europene din Piaţa Dacia. În schimb, au vîndut mici şi cîrnaţi de supermarket, iar berea a avut preţ de cîrciumă şi nu de serbare cîmpenească.Etichete: cazul |  Dacia |  decedate |  deschis |  dosar |  fetei |  moarte |  Parchetul |  penal |  pentru |  Piaţa |  suspecta
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU