24 [SEP 16] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 24 septembrie 2016

Panică! Cutremur de 5,3 grade resimţit la Buzău. Predicţiile lui Mărmureanu (exclusiv) VIDEO

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2651 vizualizari 2 comentarii news@sansanews.ro

Un serios cutremur s-a produs in noaptea de vineri spre simbata la ora 2 .11 minute,  anunta Institutul National de Fizica Pamintului Miscarea telurica a avut 5,3 grade pe scara Richter si a avut epicentrul la 7 kilometri de  comuna Nereju,judetul Vrancea la o adincime de 92 de kilometri si s-a simtit in Bucuresti sudul , sud-estul si estul Romaniei adica la Buzau,(VIDEO)Focsani,Galati,Bacausi Iasi dar si in Republica Moldova si Bulgaria.Primele vesti furnizate de INFP ara ca magnitudinea a fost de 5,6 grade insa dupa revizuire e sa dat publicitatii 5,3 grade pe Richter(VIDEO).Pamintul s-a zguduit citeva zeci de secunde nu a produs victime sau pagube materiale insemnate dar a creat panica in zonele in care s-a resimtit si a fost urmat de o replica de 2,7 grade.Conform datelor INFP, in aceasta luna au avut loc in Romania 27 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 și 4,2 grade pe scara Richter, cele mai multe fiind in zona Buzau - Vrancea. Cea mai importanta miscare tectonica din Romania in ultimii ani a fost inregistrata in anul 2014, pe 22 noiembrie, cand s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimtit si la Bucuresti.Specialistii spun ca eveniment s-a desfasurat destul de ciudat,,Seismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat pentru Digi24, sâmbătă dimineață, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu. Si la Buzau s-au creat emotii ,iregistrindu-se un atac de panica .Este vorba despre un barbat de pe strada Rachitei din municipiul Buzau care a fost transportat la Spital de catre o Ambulanta unde a primit ingrijiri medicale de specialitate.Omul a plecat apoi,acasa in stare buna transmit oficili ai ISU.VIDEO BUZAU
 

   Nu cu mult timp in urma Gheorghe Marmureanu aprecia intr-un interviu exclusiv pentru sansanews.ro ca un eventual mare cutremur produs in zona seismica Vrancea se va resimti pregnant in estul tarii si in Republica Moldova asa cum s-a intimplat si  noaptea trecuta.Iata ce spunea atunci derectorul onorific al INFP,
,Următorul mare cutremur din Vrancea nu va afecta sudul României, ci partea de Est a ţării. Acest scenariu face ca Buzăul să fie pus la adăpost atunci cînd se va produce următorul seism de mare magnitudine. În schimb, în Focşani, oraş care a înregistrat pagube minore în 1977, de pildă, lucrurile nu vor mai sta la fel.

O spune directorul onorific al Institutului de Fizica Pămîntului, profesorul Gheorghe Mărmureanu, care explică faptul că opinia sa se bazează pe cercetarea cutremurelor din ultimele 3 secole, dar în special a cutremurelor cu impact major din anii 1838 şi 1977.
"Îmi dau seama că viitoarea undă nu va mai fi către dumneavoastră (n.r. Buzău), ci către partea cealaltă. Părerea mea e că viitorul mare cutremur nu va fi cu efecte către dumneavoastră. Va fi în cealaltă parte, către Focșani, Tecuci, către Bîrlad, către Ucraina, poate spre Chișinău".
 

În contextul seismului dezastruos din Amatrice, Italia, în care şi-au pierdut viaţa şi 6 români, dezbaterile despre cum este pregătită România să facă faţă unui seism mare, au revenit. Primele instituţii care au un rol important în gestionarea iniţială a situaţiei sînt Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică Pămîntului şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Cel dintîi preia şi prelucrează primele date referitore la seism, cel de-al doilea le primeşte şi trebuie să reacţioneze imediat. Toţi aceşti paşi sînt gestionaţi în Comandamentul Seismic care funcţionează la nivelul INFP. Din nou profesorul Gheorghe Mărmureanu:
"Aici, la noi, la Comandament, e un fel de Star Trek, este un ecran mare, pe care apare harta României. Pe această hartă se colorează cu diferite culori, dar cînd este vorba de rău.
Imediat se face conexiunea cu Inspectoratul pentru Situații de urgență, acolo unde sînt conectate toate sistemele din România și se activează asupra tuturor zonelor pentru că este vorba de salvat oameni."

De menţionat că în România funcţionează primul sistem operaţional de alertare seismică din Europa. Este vorba despre un sistem care permite ca, cele cîteva secunde sau zeci de secunde de la momentul producerii cutremurului şi pînă cînd acesta se propagă, să fie folosite în mod util pentru prevenirea unor dezastre de proporţii uriaşe. Se creează practic o alertă care declanşează întreruperi controlate ale activităţilor şi alimentării cu energie, gaze şi apă a unor unităţi strategice. Sistemul este folosit acum în 15 judeţe din România şi Bulgaria, riverane Dunării. Din păcate, acesta nu poate fi extins la nivelul întregii populaţii:

"Dacă mișcarea telurică e mai mare de 7,1 grade pe Richter, atunci avem o situație critică în România și în acel moment deconectăm sau avertizăm structurile critice din România. Mă refer la Centrala Nucleară de la Cernavodă, Reactorul de la Pitești, partea de instalație nucleară de la Măgurele, uzina de apă grea de la Piteşti dacă mai e cazul acum. Dar acest sistem nu poate fi pentru toată populația din România. De ce? Pentru că în secunda 4 știu că este o magnitudine de 7,1 sau mai mult avem la dispoziție doar 32 sau 29 de secunde, depinde, și este imposibil să ne conectăm la toate cele 14-15 milioane de celulare din România."

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte protecţia civilă, există încă numeroase neajunsuri, în caz de cutremur, ca şi în cazul altor dezastre naturale. Un document elaborate recent de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că inclusive o parte din sediile inspectoratelor de urgenţă din ţară sînt în pericol la cutremur. Avariile produse la aceste clădiri ar putea afecta coordonarea unor intervenţii, în situaţii limită. Dar seria problemelor nu se opreşte aici. Salvatorii nu au suficiente mijloace de intervenţie pentru căutare-salvare urbană, dar probleme sînt semnalate şi la capitolul adăposturi pentru populaţie. Toate acestea sînt aspecte supuse dezbaterii publice şi care urmează să fie luate în calcul de autorităţi la elaborarea viitoarei strategii de dezvoltare a structurilor operative în următorul deceniu"
  Ce s-a intimplat in tara.URMARI
Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă s-a resimțit puternic în mai multe orașe din țară, inclusiv în București. A fost cel mai mare seism de anul acesta din România, cu o magnitudine de 5,3. S-a produs însă la o adâncime de aproape 90 de kilometri. Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a subliniat că mecanica acestui seism a fost „ciudată”, indicând o ruptură nord-est și semănând cu mecanica unui cutremur cu magnitudine 6,9 care s-a produs în 1990. Pagubele au fost minore, dar spaima a fost destul de mare.

BUCUREȘTI. În Bucureşti nu au fost apeluri la 112 legate de cutremurul cu magnitudinea 5,3 produs sâmbătă noaptea, iar echipajul ISU trimis în recunoaştere în Centrul Vechi nu a constatat pagube, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Adrian Marin.

IAȘI. Cutremurul de noaptea trecută s-a simţit puternic la Iaşi. Seismul a afectat una dintre clădirile importante ale orașului, o construcție de patrimoniu, care nu a fost niciodată reabilitată. Ornamentele balconului au căzut, iar bucățile desprinse din clădire nu au rănit, din fericire, pe nimeni. Zece oameni au ajuns, totuşi, la spital. 12 persoane au suferit atacuri de panică, iar două s-au rănit ușor în timp ce încercau să iasă din locuințe.BRĂILA. Trei cazuri de atac de panică au fost semnalate la numărul unic de urgență 112 în județul Brăila, în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt.col. Ștefan Stoian.
În municipiul Brăila, cutremurul s-a simțit destul de puternic, locuitorii din centrul istoric al orașului, unde clădirile sunt foarte vechi, unele din ele având bulină roșie, ieșind panicați în stradă.

BACĂU. Cutremurul s-a resimțit destul de puternic; nu s-au înregistrat victime și nici pagube materiale importante

Potrivit taximetiștilor aflați în zonă, marile blocuri din centrul municipiului s-au zguduit vizibil câteva secunde și s-au auzit câteva strigăte de spaimă.

Mai multe persoane au ieșit în stradă.

Cutremurul s-a resimțit destul de puternic pe toată suprafața județului, dar nu s-a înregistrat niciun apel pe serviciul telefonic 112 care să solicite sprijin nici imediat după cutremur, nici ulterior. Nu avem victime omenești și nici pagube materiale, a declarat pentru Agerpres căpitanul Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău.

Nici la Prefectura județului nu s-au semnalat probleme din partea primăriilor ca urmare a cutremurului.

CRAIOVA. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat pe o rețea de socializare că, în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, în Craiova nu a sunat nimeni la telefonul cetățeanului.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoșilă, a declarat pentru Agerpres că la numărul de urgență 112 nu a fost primit niciun apel pentru intervenții ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter ce a avut loc sâmbătă dimineață la orele 02,11, în zona Vrancea.

GIURGIU. Purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Cristian Virag, a declarat că seismul înregistrat în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a simțit și în județul Giurgiu, dar, din primele estimări ale inspectoratului, nu au fost înregistrate pagube materiale.

El a spus că și în Giurgiu sunt clădiri cu risc seismic, printre acestea numărându-se fosta clădire în care a funcționat Prefectura Giurgiu sau fostul institut de proiectări, dar acestea au fost scoase din uz și nu sunt folosite în acest moment.

La Giurgiu au fost înregistrate situații când bucăți mari de tencuială s-au desprins de pe unele clădiri și au fost montate panouri de avertizare pentru populație, una dintre aceste clădiri fiind chiar actualul sediu în care funcționează Consiliul Județean și Prefectura Giurgiu. Această clădire a fost sediul BNR și, potrivit constructorilor, a fost proiectată să reziste la un cutremur de 8,5 grade pe scara Richter, dar a fost placată cu marmură și aceste bucăți se mai desprind de pe fațada clădirii, zona fiind avertizată pentru trecători au transmis reporterii Digi24

 Vezi AICI (video) parerile celor mai mari specialisti ai Romananiei in materie de cutremure de pamintEtichete: Cutremur |  grade |  Panica |  Vrancea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

cosmin
24 septembrie 2016
na fost de 5,3 a fost de 6,1
Cutremuratorul
24 septembrie 2016
Esti cutremurator de bou,Cosmine!Si zguduitor de analfabet.Traiesti intr-o falie dintre doua placi tectonice care ti-au prins capul ala mare intre ele.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU