12 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 12 ianuarie 2018

Pădurea Crîng,devastată de boala olandeză

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2108 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Boala olandeză a ulmilor sau cum au descris-o specialişti în termeni populari - cancerul copacilor a atacat sute de arbori din Pădurea Crîng. Este vorba despre o ciupercă asiatică depistată în Buzău încă de anul trecut şi care, din păcate, nu poate fi combătută de niciun tratament. Mai grav este că boala se transmite cu rapiditate de la un arbore la altul şi că singura salvare a pădurii este tăierea celor bolnavi. Lucru care s-a şi întîmplat. Sute de arbori din specia ulm au fost deja puşi la pămînt de către specialiştii de la Ocolul Silvic care au anunţat, în acelaşi timp, că tăierile vor continua pînă vor elimina copacii bolnavi.                  
Zecile de cioturile și mormanele de crengi rămase în urma tăierilor au alarmat mai mulți iubitori ai naturii. Este vorba despre Pădurea Crîng din municipiul Buzău, acolo unde mai mulți trecători au fost surprinși să vadă cum, peste noapte, mai mulți arbori au fost puși la pămînt. Fără să fie specialiști în domeniu, oamenii au surprins totul în imagini pe care le-au postat pe rețele de socializare cerînd un răspuns autorităților competente. Deși mai întîi s-au gîndit că ar fi vorba de tăieri ilegale, oamenii s-au răzgîndit cînd și-au dat seama că toți arborii tăiați erau marcați.
Singurul tratament: drujba
Misterul copacilor tăiați care i-a pus pe jar pe buzoienii iubitori de natură a fost însă explicat de specialiștii de la Ocolul Silvic. Specia ulm este atacată de o ciupercă asiatică. Este vorba despre o boala olandeză a ulmului, transmisă de niște carii în scoața copacilor. Specialiștii au denunmit-o chiar cancerul copacilor pentru că nu există niciun tratament care să ajute arborii bolnavi, iar singura salvare este tăierea lor.
Ce spun silvicultorii
"Întrucît Crîngul Buzăului este administrat de Ocolul Silvic Buzău, în cursul anului 2017 au apărut numeroși arbori uscați din specia ulM, fenomen care s-a extins cu repeziciune. Avînd în vedere semnalarea de către personalul de teren a apariției fenomenului, noi am sesizat Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură de la Brașov, care a venit, au prelevat probe și au emis un buletin de analiză, prin care ne-au transmis că agentul patogen care provoacă aceste uscări este ciuperca Ofiustoma Novoulmi, care provoacă aceste uscări, de proveniență asiatică, ce provoacă uscări masive și în durată foarte scurtă de timp. Ulterior, noi am trecut la punerea în valoare a arborilor respectivi și la întocmirea APV-urilor pentru partiziile respective, obținînd aprobările necesare conform legislației în vigoare, pentru unele partizii am început exploatarea, cu celelalte sîntem în curs de obținere a aprobărilor. În a doua jumătate a anului trecut am pus în valoare un volum de 721 metri cubi, care este doar o parte din suprafața Pădurii Crîng. Ne-am oprit la acest volum întrucît s-a produs căderea frunzișului, urmînd să reluăm acțiunea odată cu reînfrunzirea și identificarea arborilor uscați", a explicat Constantin Jeleriu, Specialist în cadrul Ocolului Silvic Buzău.

Se taie, dar de ce nu se plantează?

Situaţia este destul de gravă pentru că 50% dintre arborii din Pădurea Crîng sînt din specia ulm. Totuşi, pînă în prezent s-a luat decizia tăierii doar a arborilor unde această speicie este majoritară într-o parcelă. Pînă acum fiind marcaţi peste 721 de metri cubi de ulmi. Vorbim de ulmi cu o vîrstă de 35-40 de ani, adică la jumătate din durata lor de viaţă. Specialiştii spun că cel mai probabil vor urma şi alte tăieri. Vestea proastă este că nu vor fi şi plantări.Etichete: boala |  Crîng |  devastată |  olandeză |  Pădurea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU