27 [FEB 15] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 27 februarie 2015

(P) Colectarea selectivă, un program în expansiune la Buzău. Noi parteneriate ale RER Ecologic cu instituţiile publice

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 1970 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Eforturilor firmei de salubritate municipale din cadrul campaniei li s-au alăturat Liceul Pedagogic şi Centrul pentru Recuperare, Reabilitare şi Educaţie Specială Buzău


C.R.R.E.S., partener în campania "Sacul galben"
Recent, un nou partener a fost cooptat în echipa care doreşte implementarea sistemului european de colectare selectivă a deşeurilor. Centrul pentru Recuperare Reabilitare şi Educaţie Specială (CRRES) a aderat la valorile ecologiei promovate de RER Ecologic. Cu sprijinul noilor parteneri, mesajul transmis de RER Ecologic cu privire la adoptarea unui comportament ecologic de către buzoieni, care trebuie să separe gunoiul menajer de cel refolosibil, va fi mai accesibil. 

"Noi suntem una dintre primele instituţii care a încheiat un parteneriat cu RER. Cu bucurie am aflat că cei de la licee şi şcoli generale au făcut acest lucru înaintea noastră, ceea ce înseamnă că tânăra generaţie este mult mai educată în privinţa reciclării şi a unei vieţi sustenabile. Ne-am bucurat că RER Ecologic Service ne-a făcut parteneri în acest proiect şi vrem ca acesta să fie pe o perioadă cât mai mare de acum înainte şi să ajute şi la dezvoltarea viitoarelor proiecte, în timp", a precizat Eduard Nicolescu, manager CRRES. 

Prin acest parteneriat, şi copiii cu nevoi speciale vor afla ce înseamnă colectarea selectivă. Angajaţii centrului, cât şi conducerea şi-au arătat dorinţa de a-i învăţa pe aceşti copii cum să colecteze selectiv deşeurile reciclabile în sacul galben.


RER Ecologic dezvoltă parteneriate cu instituţiile publice pentru promovarea şi implementarea colectării selective în municipiul Buzau. RER Ecologic nu se limitează doar la prestarea  serviciilor de salubritate în municipiul Buzău, ci realizează şi proiecte de responsabilizare socială.  

Campania de responsabilizare socială dar şi de informare numită "Sacul galben" este, începând cu anul 2014, o prioritate a celor de la RER. Acţiunile întreprinse de aceştia în domeniul colectării selective sunt din ce în ce mai numeroase şi mai vizibile în rândul populaţiei. Informarea din uşă în uşă, pliantele informative, afişele, informările oficiale, comunicatele de presă şi acţiunile de ecologizare propriu-zise au avut ca efect creşterea numărului de cetăţeni informaţi.


O componentă importantă în promovarea campaniei îl joacă parteneriatele cu instituţiile publice, în special cele de învăţământ care se arată încântate de iniţiativele RER din acest domeniu. Anul trecut parteneriatele au fost încheiate cu Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Municipiului Buzau, parteneriate care au susţinut campania RER prin acordarea girului reprezentanţilor lor, în mod public. Parteneriatele au continuat cu diferite şcoli din municipiu: Şcoala Gimnazială nr. 11, Seminarul Teologic "Chesarie Episcopul", Şcoala Gimnazială Cpt. Av. "Mircea T. Bădulescu", Şcoala "G.E. Palade", acestea fiind doar câteva dintre ele. Ca drept dovadă că iniţiativele RER au fost apreciate, şi în anul 2015 parteneriatele au continuat cu şcolile "G.E. Palade" şi Cpt. Av. "Mircea T. Bădulescu", şcoli participante la concursul "Sacul galben în casa mea".

Parteneriatul cu Şcoala "G.E. Palade"

A debutat anul trecut şi a angrenat aproximativ 1.300 de elevi din 45 de clase care au promovat dincolo de porţile şcolii colectarea selectivă folosind sacul galben. Elevii unităţii de învăţământ şi-au educat în spirit ecologic părinţii, învăţându-i să recicleze deşeurile, pe care le-au  adus la şcoală. Firma de salubritate municipală a dotat şcoala cu saci galbeni, care au fost împărţiţi de profesorii coordonatori fiecărui elev în parte. În cadrul concursului "Sacul galben în casa mea!" elevii au trebuit să îşi facă poze alături de familie, prieteni, vecini, în momentul folosirii sacului. 


Parteneriatul cu Şcoala Gimnazială Cpt. Av. Mircea T. Bădulescu

Unitatea de învăţământ s-a implicat în concursul "Sacul galben în casa mea!" cu 40 de clase, din ciclul primar şi cel gimnazial. Concursul a început pe 9 februarie, în prima zi a celui de-al doilea semestru şcolar, şi se va termina pe 9 martie. Scopul campaniei este acela de a învăţa elevii cum să colecteze selectiv, dar şi de a-i informa pe părinţi despre importanţa colectării duale a deşeurilor. 


Parteneriatul cu Liceul Pedagogic 

Colectarea selectivă nu mai este un fenomen necunoscut. Numărul celor care aud de campania "Sacul galben" este în continuă creştere şi asta se datorează în mare parte şi elevilor, care află de la şcoală la ce foloseşte sacul galben. Astfel, campania de informare desfăşurată de RER Ecologic atinge în acelaşi timp două tipuri de publicuri ţintă: elevii şi familiile acestora.  "Sacul galben" este acum pe buzele tuturor elevilor şi profesorilor implicaţi în proiect. 

Campania a ajuns din această săptămână la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Buzău şi a reuşit să reunească în concurs aproximativ 40 de clase de la clasele pregătitoare până la clasele de liceu. 

"Ne extindem în fiecare lună în câte o şcoală cel puţin. Vrem ca informarea noastră să treacă de uşile claselor şi să ajungă şi la cei mari prin glasul copiilor. Elevii din clasele primare şi gimnaziale se dovedesc a fi cei mai receptivi şi cei mai harnici. Acum, odată cu semnarea parteneriatului cu Liceul Pedagogic Buzău, numărul elevilor informaţi creşte, iar transmiterea mesajului nostru se multiplică prin implicarea elevilor în proiect", a declarat Denisa Nicu, reprezentant RER Ecologic. 

Parteneriatul cu Liceul Pedagogic este al treilea din anul 2015, concursul urmând să se desfăşoare în perioada 01-30 martie şi va cuprinde 5 etape de colectare. 

"Am ales să participăm la acest proiect pentru că am considerat că într-un fel corespunde şi obiectivului pe care noi ni-l propunem ca şi şcoală, noi formăm viitori cetăţeni ai Europei. Este un proiect care îi educă atât în spirit ecologic, cât şi civic, îi învaţă să se gândească la viitorul lor, la viitorul mediului în care vor trăi ei şi apoi urmaşii lor", a afirmat Mariana Dobre, coordonator de proiecte şi programe educative, Liceul Pedagogic. 

Numărul mare de clase şi implicit de elevi implicaţi în acest proiect denotă interesul manifestat de aceştia pentru menţinerea mediului înconjurător curat.Ca şi la celelalte şcoli, colectarea selectivă se va realiza în cadrul concursului conform unui grafic stabilit, în fiecare zi de luni din luna martie. La sfârşitul concursului, clasele cele mai harnice vor fi premiate cu table magnetice şi multifuncţionale necesare oricărei clase. Campania "Sacul galben" reprezintă interesul demonstrat şi susţinut de  RER Ecologic pentru implementarea colectării duale în fiecare casă. Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU