19 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 19 februarie 2020

O sculptură valoroasă, cu semnătura lui Brâncuşi, poate fi admirată în cimitirul Dumbrava FOTO&VIDEO

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3006 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


La mai bine de un secol de când a fost inaugurată la Buzău chiar de cel care a sculptat-o, și la 14 ani după ce a fost furată și ținută departe de iubitorii de artă, celebra lucrare a lui Constantin Brâncuși ce înfățișează bustul avocatului Petre Stănescu a revenit în Cimitirul Dumbrava. Lucrarea va rămâne alături de cealaltă componentă a ansamblului funerar Rugăciune, o femeie care se roagă, doar până pe 3 martie  urmând ca după această dată se se întoarcă în incinta Muzeului Județean. Totuși, primarul Constantin Toma insistă ca lucrarea lui Brâncuși să rămână în Cimitirul Dumbrava, aici, unde tot astăzi, de ziua marelui sculptor, a fost inaugurată și o alee ce-i poartă numele.

Povestea tristă a bustului avocatului Petre Stănescu sculptat de Constantin Brâncuși a recăpătat astăzi, chiar de ziua marelui sculptor, o întorsătură fericită.  După aproape 14 ani de când a fost furată din Cimitirul Dumbrava, lucrarea a fost readusă în locul în care a fost amplasat la cererea soției fostului avocat, Eliza Seceleanu, iar momentul a fost marcat printr-o ceremonie specială. La fel ca și în ziua în care a fost inaugurat, respectiv 29 iunie 1914, moment la care a participat însuși Constantin Brâncuși, bustul avocatului Petre Stănescu este astăzi așezat exact așa cum chiar sculptorul a gândit întregul ansamblu funerar Rugăciune. 

Cele două lucrări, Rugăciune ce întruchipează o femeia care se roagă, și bustul avocatului Petre Stănescu au fost realizat de marele sculptor Constantin Brîncuși, la cererea soției avocatului Petre Stănescu și au în spate o poveste de iubire cu un final tragic. 

Bustul avocatului Petre Sătnescu va rămâne în cimitirul Dumbrava doar până pe trei martie, după care lucrarea se va întoarce la Muzeul Județean, acolo unde a stat și în ultimi ani după ce a fost găsită de polițiști.  Totuși, primarul Constantin Toma, î ciuda contratului semnat cu directorul Daniel Costache, a punctat din nou că lucrarea ar trebuit să rămână în Cimitirul Dumbrava. 
Cât timp va rămâne în cimitir, lucrarea lui Brâncuși va fi bine păzită atât de oamenii legii cât și prin sisteme de supraveghere performante. Opera de la Buzău este o copie semnată de marele sculptor, în timp ce originalul se află la Muzeul de Artă din București. Evenimentul de astăzi a marcat la Buzău, împlinirea a 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Etichete: admirată |  Brâncuşi |  cimitirul |  Dumbrava |  poate |  sculptură |  semnătura |  valoroasă |  VIDEO
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU