15 [DEC 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 decembrie 2017

O nouă taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 1978 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Începînd din luna martie a anului viitor, proprietarii d e autovehicule vor plăti o taxă nouă, separat de timbrul de mediu, care va fi aplicată în funcție de gradul de poluare al autovehiculului. Majoritatea mașinilor înmatriculate în acest an au norma de poluare Euro 3, Euro 2 și Euro 1, iar proprietarii lor vor plăti taxe mari.   
Valoare stabilită în funcție de gradul de poluare al mașinii
Noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au achitat sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxă auto la maşină, spune Cristian Muntean, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI)

"Noua taxă auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au achitat sau nu timbrul de mediu sau orice alt taxă auto la mașină. Această taxă auto se va plati anual, la fel ca și impozitul auto sau RCA-ul. Noua taxă auto se va aplica în funcție de gradul de poluare al autovehicului. Exemplu: mașinile cu normă de poluare Euro 1 sau Non Euro vor plăti o taxă anuală mare: estimată la 200 euro pe an. Mașinile cu normă de poluare Euro 5 si Euro 6 vor achita în jur de 50 euro pe an. Cu cît vor apărea noi norme de poluare Euro 7, Euro 8, etc., aceste clase vor fi premiate cu o taxă mai mică, de 50 de euro pe an și celorlalte clase de poluare le va crește taxele, fiind încadrate în categorii cu grad de poluare mai ridicat. Înseamnă că cei care au acum un autovehicul cu normă de poluare Euro 5 și achită 50 de europe an, vor plăti mai mult în momentul în care apar norme noi de poluare, pentru că acele noi norme de poluare vor beneficia de taxă de 50 de euro pe an. Cei care s-au grăbit să își cumpere și să înmatriculeze mașini în acest an în speranța ca vor scapa de taxe, nu au scapat. Majoritatea masinilor inmatriculate in acest an au norma de poluare Euro 3, Euro 2 și Euro 1. Vor plăti taxe mari", spune Cristian Muntean, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), apropiat discuţiilor de la Ministerul Mediului privind taxa auto 2018.

Sînt verificate emisiile CO2 ale maşinilor înmatriculate în 2017

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) va realiza un inventar al emisiilor de CO2 generate de autovehiculele înmatriculate în anul 2017, raportat la parcul auto existent la 31 decembrie 2016, iar Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Mediului va face o evaluare a impactului asupra mediului, a declarat, la începutul lunii noiembrie, Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). 
'Comisia lucrează, în primul rînd, la evaluarea impactului de mediu, pentru acesta este cel mai important element de la care pornim dacă se va taxa sau nu se va taxa sau dacă se vor pune măsuri administrative de limitare a accesului maşinilor. Încă nu cunoaştem care vor fi propunerile comisiei de specialitate, dar vă pot spune că la acest moment este în derulare un studiu cu privire la cantitatea de emisii generate de autovehiculele înmatriculate în 2017 faţă de total parc auto la data de 31 decembrie 2016. Vrem să facem impactul de mediu, iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului realizează acest inventar al emisiilor. În principiu, s-ar putea sau nu s-ar putea, opinia mea este acest raport va ieşi unul destul de periculos din punct de vedere al emisiilor, pentru că acea cantitate de emisii este destul de mare, uitîndu-ne doar la numărul total de autovehicule vechi şi poluante care s-au înmatriculat în anul 2017. Practic, 80% din total parc auto are peste 10 ani vechime şi impactează destul de mult asupra mediului', a menţionat preşedintele AFM.
 Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.Etichete: aplica |  autovehicule |  proprietarilor |  tuturor
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU