14 [IUL 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 14 iulie 2017

O greşeală funcţionărească era să distrugă Crucea Alb-Galbenă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1476 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Crucea Alb Galbenă Buzău, serviciul de îngrijire la domiciliu care se preocupă de oamenii bolnavi şi neajutoraţi, a fost pe punctul de a se desfiinţa. Şi nici acum riscul nu a trecut întrutotul. La această situaţie s-a ajuns după ce fundaţia înfiinţată în urmă cu 14 ani de Guvernul Flandrei de Est a pierdut finanţarea de  la Ministerul Muncii,  din cauza unei erori comise de un fun­cţionar public.
La Buzău, Crucea Alb Galbenă a fost înființată în 2003. Belgienii din Flandra de Est au venit cu ideea și cu banii necesari înființării serviciului menit a-i ajuta pe termen lung pe bolnavii fără familie, imobilizați la pat ori cu alte probleme grave de sănătate. Strategia inițială a fost ca belgienii să ofere finanțarea pentru fun­cționarea serviciului timp de trei ani, după care Crucea Alb Galbenă să se descurce pe propriile picioare. În timp, lucrurile s-au schimbat iar asistentele au mai fost ajutate o vreme cu bani străini pentru a-și putea desfășura activitatea în folosul bolnavilor, dar sumele au fost din ce în ce mai mici. Cu finanțare de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, fundația care oferă servicii de îngrijire la domiciliu a reușit să supra­viețuiască din 2010 și pînă anul acesta, cînd din cauza unei erori umane, serviciul nu s-a mai încadrat în punctajul necesar obținerii banilor de la stat. De vină pentru această situație: un funcționar din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, care ar fi completat eronat datele din dosarul trimis la minister pentru ca Fundația Crucea Alb Galbenă să primească buget. “Dintr-o eroare materială din partea AJPIS Buzău s-a ajuns ca Fundaţia Crucea Alb Galbenă să figureze cu un număr mai mic de puncte decît în realitate, în urma evaluării calităţii serviciilor pe care noi le furnizam şi s-a pierdut această subvenţie care era destul de importantă pentru noi, foarte consistentă pentru noi, plus că furnizam servicii unui număr de o sută de beneficiari, cu ajutorul ei” a declarat  directorul executiv al Crucii Alb Galbene Buzău, Cristina Vasile.            La un pas de colaps  Fără banii de la Ministerul Muncii și fără finan­țare de la cei care au înființat serviciul în urmă cu 13 ani, Crucea Alb Galbenă a fost la un pas de colaps.Din 24 de angajați, au mai rămas doar 13. Pe de altă parte, lipsa banilor le-a împiedicat pe asistentele medicale să ajungă la bolnavii care locuiesc la o distanță mai mare de 30 de km de oraș: “După ce s-a tăiat această subvenţie, am pierdut această subvenţie din vina nunui funcţionar, o sută de oameni au rămas singuri, fără să mai primească îngrijiri, nu mai spun de un număr de angajaţi pe care i-am disponibilizat”, a mai spus Cristina Vasile.  

Ajutor de la Consiliul Judeţean

Cînd nimeni nu mai spera ca lucrurile să se îndrepte, Consiliul Ju­de­ţean Buzău a decis să întindă o mînă de ajutor Crucii Alb Galbene. Pe de o parte, instituţia s-a angajat să finanţeze activitatea serviciului din bugetul judeţean, pe de altă parte, a purtat discuţii cu actualul Guvern al Flandrei de Est, pe care l-a convins să mai acorde o şansă şi să finanţeze încă trei ani funddaţia.  “Din nefericire, probabil dintr-o greşeală birocratică, în acest an s-a pierdut finanţarea de la Minister. S-a pus chiar problema să se înceteze activitatea. Noi, Consiliul Judeţean, prin votul consilierilor am dat o hătărîre în care asigurăm finanţare în acest an, dar în urma discuţiilor pe care noi, Consiliul Judeţean le-am avut cu Crucea Alb Galbenă Buzău, Crucea Alb Galbenă din Flandra şi provincia Flandra de Est am reuşit să convingem autorităţile belgiene să continue finanţarea. Am semnat un nou protocol între Consiliul Judeţean şi provincia Flandra de Est. Belgienii vor veni cu o finanţare de 30 000 de euro pe parcursul a trei ani. Acelaşi lucru vom face şi noi, Consiliul Judeţean, să asigurăm finanţare,pentru că este un serviciu care este foarte bine pus la punct” a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu. Crucea Alb Galbenă are în evidențe circa 400 de bolnavi iar luna trecută a oferit servicii zi de zi unui număr de circa 280 de oameni, aflați în impas. Iar annual, peste 1000 de buzoieni beneficiază de serviciile asistentelor de la Crucea Alb Galbenă. În casele unora dintre acești oameni, asistentele din cadrul fundației intră zilnic încă de la înființarea serviciului de ingrijire medicală la domiciliu.Etichete: Crucea |  distrugă |  funcţionărească |  Galbenă |  greşeală
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU