08 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 08 octombrie 2019

O alunecare de teren amenință cimitirul din Mărăcineni și 6 case

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3016 vizualizari 0 comentarii

Situație alarmantă la Mărăcineni, unde debitul râului Câlnău a dus la erodarea malului  drept pe o suprafață de 200 de metri, punând în  pericol cimitirul din localitate, un stâlp de înaltă tensiune care ar afecta iluminatul la Vadu Pașii și 6 case în care locuiesc circa 30 de oameni.  
Situația a fost prezentată marți în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, în care s-a adoptat planul de măsuri pentru a face față iernii care bate la ușă.
Prezent la ședință, administratorul public al comunei Mărăcineni, Constantin Dumitru, a explicat că din cauza alunecării de teren sunt în pericol mai multe obiective între care cimitirul din localitate, un stâlp de înaltă tensiune care ar afecta zona Vadu Pașii, drumul local dar și 6 case în care trăiesc 30 de oameni,
”Problema mai mare va fi la primăvară, când se va dezgheța pământul. Dacă nu vom face nimic acum vor aduna coșciugele din apă”, a spus Constantin Dumitru.
La rândul său, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor din cadrul Direcției Apelor Române Buzău Ialomița, Beatrice Neagu, a explicat în cadrul ședinței că miercuri se vor face primele măsurători în zona în care s-a produs eroziunea și vor fi demarate cât se poate de repede lucrări provizorii de protecție a malului. Pentru lucrări definitive, e nevoie însă de un proiect și de fonduri aprobate de Ministerul Apelor, iar asta înseamnă timp.
” In urma fenomenelor meteo periculoase și a debitului mare al râului Câlnău s-a produs o eroziune de mal drept pe lungime de 200 de metri, la Mărăcineni. Această eroziune pune în pericol cimitirul, e distanță foarte mică, de 10 metri, între gardul cimitirului și eroziune. Sunt 15 metri până la un stâlp de înaltă tensiune și circa 30 de metri între eroziune si 6 locuințe cu terenuri si anexe. Având în vedere acestea,  ne-am gândit că e imperios necesar să amenajăm lucrări provizorii în regim de urgență, de calibrare a albiei râului Câlnău. Vom colabora cu Primăria Mărăcineni, SGA va aduce utilaje,   va face măsurători  iar Primăria va pune la dispoziție motorine” a declarat șeful SGA, Beatrice Neagu.
La rândul său, prefectul de Buzău, Carmen Ichim a făcut recomandarea către SGA de a face toate demersurile către ministerul Apelor pentru a fi demarate, atunci când va fi posibil, lucrări definitive pentru stoparea eroziunii malului drept al râului Câlnău.
Probleme serioase sunt și la Gura Teghii, unde localnicii din mai multe sate riscă să rămână izolați de restul comunei din cauza punților care stau să cadă în orice moment.  Reprezentanții Primăriei Gura Teghii au cerut ajutor în condițiile în care 12 punți pietonale, construite încă din anii 1970, singurele căi de acces către mai multe sate, au devenit aproape impracticabile. Punțile sunt extrem de șubrede iar siguranța localnicilor în caz de vânt puternic sau alte fenomene periculoase este aproape zero. Astfel, autoritățile locale, care se plâng că nu au posibilități pentru a interveni, au cerut ajutor pentru a rezolva situația extrem de delicată.
Etichete: alunecare |  amenință |  cimitirul |  Mărăcineni |  teren
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU