11 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 11 septembrie 2017

Noul an scolar incepe cu protestele profesorilor

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1875 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), întrunit în şedinţă în data de 4 septembrie, anunţă declanşarea protestelor din data de 2 octombrie protestele, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să so­luţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţămînt.   Membrii de sindicat, prin vocea profesorului Ion Dobre, președintele S.I.P Buzău, reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce face ca veniturile dascălilor să fie mai mici decît ar trebui să fie de fapt, pierzînd în medie peste 3 la sută din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.  
Creșterile salariale promise sînt mai mici în realitate

Dascălii buzoieni sînt nemulțumiți de cuantumul mic al creșterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creșterile salariilor brute, în urma majorării contribuțiilor angajaților către stat. Calculele făcute la nivelul FSLI demonstrează că nivelul brut al salariilor crește cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învățămînt este de maximum 25 la sută.  
"Sîntem nemulțumiți de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentințelor judecătorești, în conformitate cu prevederile legale de eșalonare a plății acestor sentințe. În medie, fiecare angajat din educație ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. În acest context, FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor și încheierea unui acord scris pînă la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluționate aceste solicitări, respectînd următorul calendar: începînd cu cel tîrziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; la rectificarea bugetară care se va face pînă la sfîrșitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești; pînă la sfîrșitul acestei luni să se găsească o soluție, astfel încît salariile nete din învățămînt, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decît cel anunțat de Executiv", se arată într-un comunicat de presă al F.S.L.I.


Nu s-au plătit nici voucherele de vacanţă promise

În caz contrar, FSLI va declanşa acţiunile de protest, după cum urmează: în data de 2 octombrie, între orele 12:00 - 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ, iar pe 4 şi 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului. Sindicaliştii sînt nemulţumiţi şi de faptul că guvernanţii au uitat de voucherele de vacanţă promise şi au anunţat că vor să picheteze Prefectura în 2 octombrie.Etichete: incepe |  proteste |  scolar
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU