15 [NOV 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 noiembrie 2019

Nou regulament de debranşare de la R.A.M., aprobat cu scandal în C.L.M.

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 3175 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Am stabilit că nu am stabilit nimic! Cam la asta se reduce  votul pe un proiect adoptat astăzi de consilierii municipali din Buzău, proiect care prevede împărțirea orașului în două zone unitare, cu moduri diferite de asigurare a încălzirii locuințelor. 

Studiul împarte orașul în două zone: una în care abonații sunt deserviți de un sistem centralizat, alta în care căldura este asigurată de un sistem autonom. Pornind de la această situație, se va reproiecta sistemul de alimentare cu apă caldă și căldură în oraș, a explicat primarul Constantin Toma: 
"Acest studiu ne permite să trecem, anul viitor, la o nouă etapă, proiectare şi execuţie. De anul viitor. Deci, nu de acum, în niciun caz. După ce se va închide căldura, la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai, la anul, vom putea discuta despre aplicarea acestui studiu astfel încît sistemul să funcţioneze. Sînt foarte mulţumit anul acesta că într-un timp extrem de scurt, avem sistem centralizat funcţional. Nu ca la Bucureşti, de exemplu, unde situaţia este dezastruoasă. Deci am reuşit într-un timp scurt să avem căldură în oraş ceea ce este extraordinar. Şi cu o sumă mică. RAM nu mai poate să fie în această poveste. Este un faliment nedeclarat la această societate."

Proiectul a stârnit ample dezbateri în plen, înainte de a fi supus votului. Liberalul Ion Barbu i-a pus în vedere directorului RAM, Aurel Gubandru, faptul căse vor însăpri condițiile de debranșare a locatarilor din zona în care funcționează sistemul centralizat. 
"După ce în ultimii tre ani domnul primar a spus că RAM este în colaps şi că indiferent de ce investiţii s-ar face, acestea sînt sortite eşecului, ne trezim în şedinţa de C.L.M. cu un proiect de hotărâre care vizează tocmai securizarea RAM în anumite zone ale oraşului, adică, să menţinem captive la Regie cîteva mii de apartamente", a declarat consilierul PNL, Ion Barbu. 

Cu toate că studiul adoptat azi prevede o procedură de debranșare prin întocmirea unui dosar cu multe aprobări, directorul RAM spune că de fapt orice locatar se poate debranșa doar cu o cerere, după cum a spus Aurel Gubandru: 
"Dreptul de a interveni al RAM este pînă la branşament. De acolo, în interior, este decizia proprietarilor. Noi astăzi cu această hotărîre CLM dăm dreptul RAM să decidă dacă vrea Regia sau nu să debranşeze anumite locuinţe. Cum să vrea Regia să se debranşeze cînd ea vrea să trăiască. Deşi e în moarte clinică. Dar, cu toate acestea, vrea să trăiască în continuare." 

Pe de altă parte, compania de termoficare a fost criticată pentru că intenționează să îi debranșeze forțat pe unii locatari rămași în imobilele în care majoritatea este deconectată de la rețea. 
Dincolo de caracterul ilegal al unui astfel de demers, conducerea RAM a fost solicitată să răspundă și cum crede că se vor descurca anumiți abonați dacă vor fi deconectați forțat. Iată răspunsul directorului Aurel Gubandru. "Le-am cerut să se debranşeze. Unei părţi dintre ei care n-au răspuns la această debranşare. Şi atunci, am cerut şefului de scară sau unui om de pe scară să ia semnături de la ceilalţi că nu mai pot plăti părţile comune. Iar cel care a rămas să plătească singur părţile comune de pe scară dacă vrea să rămână."
Întrebat dacă este legal, de către reporteri, şeful RAM Aurel Gubandru a spus sec: "Nu!". Aceeaşi sursă a mai precizat că le va impune celor nedebranşaţi să se dezlege de la serviciile Regiei: "Le vom impune să se debranşeze de la caz la caz. Am condiţii stabilite de către lege pentru furnizarea energiei termice. Poate, însă, că într-un areal cu 200 de proprietari, unul sau doi va dori să plătească tot, şi plasa de la subsol şi părţile comune."

În final, directorul RAM Buzău a admis că și studiul adoptat astăzi este fără urmări întrucât evoluția debranșărilor va influența foarte mult situația din teren. În ultimul an, s-au deconectat de la rețeaua centralizată 34,5 % din totalul abonaților. Dacă debranșările vor continua, situația va fi într-o dinamică permanentă, care va schimba și concluziile studiului adoptat de consilieri. Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU