02 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 02 octombrie 2019

Năucitor! Cum au votat consilierii municipali, în orb, un proiect de 300 de milioane de euro

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 3488 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Decizia luată luni în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal, de scumpire a pachetului apă canal pentru buzoieni, poate fi aruncată în aer de modul în care a fost organizată întrunirea. Deși pe masă  a fost un proiect extrem de important, și anume majorarea tarifelor la apă și canalizare pe următorii cinci ani, ședința s-a desfășurat pe repede înainte, fără a fi respectați pașii legali, astfel încât aleșii să voteze în cunoștință de cauză. Proiectul a trecut cu acordul a 15 dintre cei 18 consilieri prezenți, pentru că li s-a spus că e important. Culmea e că abia după aceea au aflat că au votat o hotărâre  care va produse efecte dramatice asupra buzunarelor buzoienilor, vor fi nevoiți să suporte scumpiri în lanț, până în 2025.

Prima eroare care ar putea duce la anularea ședinței de luni a Consiliului Local din Buzău ar fi modul în care s-a organizat întâlnirea extraordinară în care pe masa consilierilor locali au ajuns proiecte de o importanță majoră pentru populație. Mai exact, consilierii locali au fost anunțați că au ședință cu doar câteva ore înaintea întâlnirii, fără să fi primit ordinea de zi sau proiectele ce urmau să fie supuse votului.
„ E o situație pur și simplu de neacceptat, în situația în care, proiectele astea – toate de pe ordinea de zi – erau de o importanță majoră pentru că – așa cum s-a justificat atât primarul, cât și directorul Companiei de Apă – urma ca în ședința ADI să se hotărască pașii următori. Ori așa ceva nu se face! Ne-am simțit puși într-o situație foarte delicată: dacă nu am fi votat ar fi însemnat că toate aceste proiecte, inclusiv finanțarea ar fi fost pusă sub semnul întrebării. Mie, personal, mi se pare că este un joc politic, pe care permanent îl practică domnul primar: acela de a discredita o parte dintre consilierii locali și a mai găsit un moment: acela al acestei ședințe de Consiliu Local!” a declarat Ion Barbu, consilier PNL.
Cum au fost chemați pe repede înainte la ședință, niciunul dintre consilieri nu știa că buzoienii urmează să suporte majorări la tarifele de apă și canalizare.
„ Nu, n-am știut ordinea de zi: am fost anunțată până-n 10! Știam doar ceea ce ne-a explicat doamna director, nu cred că știam din ceea ce a explicat doamna director că vor exista niște majorări” a menționat Kati Orzea,  consilier ALDE.
Cu alte cuvinte, aleșii locali au votat fără să știe de fapt pentru ce își dau acordul, iar proiectul a trecut cu votul a 15 consilieri din cei 18 prezenți.
Abia după ce în presă a fost dezvăluit graficul majorărilor ce urmează să fie aplicate până în 2025 aleșii locali și-au dat seama că ar fi trebuit să știe toate acestea înainte să voteze proiectul.
“ Da, trebuia să avem la dispoziție proiectul – cum au zis și ceilalți consilieri, cum s-a discutat în ședință – așa ar fi fost corect. Am înțeles, însă, urgența ședinței și faptul că se semnează contractul: era vorba de o finanțare extrem de importantă – de la asta s-a pornit. Nu pot să mă pronunț acum, dacă sunt de acord cu aceste majorări, până nu studiez. Acesta a fost motivul pentru care am votat cum am votat, fără să studiez – urgența ședinței“ a menționat Kati Orzea, consilier ALDE.
Unul dintre consilieri nu a participat la vot, așa că doar doi dintre aleșii prezenți au decis să se abțină tocmai pentru că nu știau ce urmează să voteze.
“ În primul rând, această ședință de îndată a fost anunțată înainte cu o oră, printr-un mesaj, nu am avut habar de ceea ce se va vota, iar materialele nu ni s-au prezentat și asta m-a și determinat să mă abțin la toate punctele, care au fost în ședința de Consiliu Local și nu mi s-a părut normal. Efectiv această ședință s-a făcut pe șustache – s-o spun în termeni populari – și nu văd de ce nu ne-a anunțat de săptămâna trecută sau să o facem astăzi, să avem timp măcar să citim aceste proiecte! Nu putem să votăm așa, fără să știm! Nouă ni s-a spus exact când trebuia să intrăm în sala 24 că trebuie să votăm 4 proiecte legate de Compania de Apă.” a declarat Silviu Roșioru, consilier PSRO.

Cum proiectul a trecut urmează ca buzoienii să suporte consecințele, iar prima majorare va fi aplicată chiar de anul viitor. Scumpirea va fi de 6% la tariful pentru apă potabilă și 30% la serviciul de canalizare. Majorări vor urma să fie aplicate însă până în anul 2025. În paralel, urmează să fie făcute și investiții în sistemul de apă și canalizare din județ în valoare de 292 de milioane de euro, investiții ce sunt așteptate de ani buni de toți buzoienii.
Ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Local arată că, de fapt, promisiunile făcute de autorități nu au fost altceva decât un joc de imagine.
E bine cunoscut faptul că fostul director al Companiei de Apă a fost schimbat din funcție tocmai pentru că arăta că e nevoie de scumpiri pentru realizarea investițiilor. Cazul de acum arată că totul nu a fost decât un pretext pentru schimbarea lui Ionel Tescaru și că de fapt autoritățile nici nu și-au pus problema scăderii tarifelor la apă.
Totuși, dat fiind semnele de întrebare ridicate de modul în care s-a derulat ședința de ieri, mingea e acum în curtea Prefecturii, care va decide dacă va da sau nu aviz de legalitate hotărârii prin care apa și canalizarea se scumpesc în următorii 5 ani.Etichete: consilierii |  milioane |  municipali |  Năucitor |  proiect |  votat
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU