05 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 05 iulie 2014

Motorină vs. Ulei

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1425 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Motorină vs. Ulei

Scumpirea carburanţilor îi trimite pe oameni la hypermarket. Acolo se găseşte, de obicei, la ofertă, ulei vegetal foarte ieftin pe care tot mai mulţi şoferi îl folosesc pentru a substitui motorina. Uleiul de floarea-soarelui nu merge însă la orice tip de motor. În alte cazuri este nevoie de un amestec de motorină cu ulei, dar şi de câteva intervenţii pe traseul până la motor. Oricum, noul trend pare că începe să prindă şi chiar îi ajută pe şoferi să facă economii.

 

Un buzoian, proprietarul unei dubiţe se ocupă cu negustoria. Are drumuri dese şi lungi prin ţară, dar scumpirea carburantului i-a cam pus în pericol afacerea. Până la urmă, soluţia pentru dubiţa cu care transportă marfa este uleiul de floarea soarelui. Pentru a schimba motorina cu uleiul a făcut câteva schimbări la motor: Sunt subinginer auto şi merg cu ulei. Motorul funcţionează pe ulei. Am făcut un separator. Ulei de consum. Nu bag motorină ci ulei. Mi-am făcut un adptor tocmai din cauzaă că motorina e scumpă. Pornesc pe motorină şi merg pe ulei. Serios. Românul e inventiv”, a declarat proprietarul dubitei.

 

Pentru alţi şoferi, inovaţia buzoianului pare o trăsnaie. Oamenii sunt sceptici şi se gândesc că, pe termen lung, înlocuirea carburantului cu ulei s-ar putea să reclame multe reparaţii ale maşinii.

Vasile Ion, şofer

„ Părerile sunt împărţite acum. Sunt unii care o folosesc din cauza costurilor mari ale motorinei. Sunt unele maşini la care se poate folosi uleiul comestibil la consum. Chiar dacă este mai ieftin ca şi costuri, nu vreau ca după aceea să mă coste mai mult”

 

Comerciantul care a îndrăznit să treacă pe ulei spune că a parcurs până acum cam 15 mii de kilometri şi nu a avut nici o problemă tehnică. Şi unde mai pui că a redus şi consumul. Duba are un motor de 2 800 centimetri cubi şi încărcată cu trei tone de marfă are un consum de 9 litri de ulei la suta de kilometri faţă de 10 litri cît ar fi consumat dacă mergea pe motorină. Pe deplin mulţumit de schimbarea făcută, omul porneşte la drum lăsând în urmă un înţepător miros de fast-food.

 

 Etichete: combustibil |  motorina |  oferta |  soferi |  ulei |  masini
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU