BREAKING NEWS Buzau
10 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 10 octombrie 2019

MOŢIUNEA DE CENZURĂ A TRECUT. GUVERNUL DĂNCILĂ PLEACĂ

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2857 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi. Guvernul Dăncilă a picat.


Moțiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament. Astfel, Guvernul Dăncilă a fost înlăturat în urma adoptării moțiunii ce a fost depusă de Opoziție.
În aceste conditii,  urmează ca președintele Klaus Iohannis să cheme partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier. Acesta va fi desemnat prin decret prezidential și în termen de 10 zile va trebui să se prezinte în Parlament cu un cabinet pentru a primi votul de încredere.
O altă variantă ar fi ca, în absența unei înțelegeri între partidele parlamentare care să ducă la formarea unei majorități, să rămână în funcție Guvernul Dăncilă interimar, timp de 45 de zile. Tot  șeful statului desemnează premierul interimar. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

244 de parlamentari au votat astăzi. Pentru ca moțiunea să treacă erau necesare 233 de voturi. În final, au fost înregistrate 238 de voturi pentru.

Viorica Dăncilă a declarat, joi, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată, că au fost şi social-democraţi care au trădat. ”Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a spus Dăncilă.

”Moţiunea a trecut, au fost şi colegi din cadrul PSD care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a spus Dăncilă, afirmând că PSD şi-a îndeplinit obiectivele.

Aceasta a spus că aşteaptă cât mai repede un nou premier.

”Le doresc celorlalţi să vină în plen cât ma repede. Fac apel la preşedintele României să nominalizeze cât mai repede un premier care să-şi asume guvernarea”, a mai spus Dăncilă.

Aceasta a afirmat că ar vrea să existe ”chiar azi” o nominalizare de nou premier.

Dăncilă a explicat că PSD merge mai departe la alegerile pezidenţiale, candidatura sa urmând a fi lansată oficial sâmbătă.

”Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura mai departe”, a afirmat Dăncilă.


Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. Ce urmează însă apoi? Ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă?

După adoptarea moţiunii de cenzură, Viorica Dăncilă este demisă, şi odată cu ea de toţi miniştrii din Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme la consultări, cel mai probabil chiar vineri, reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru formarea unei majorităţi care să susţină un nou prim-ministru.

După ce preşedintele anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul pe care îl va propune. Ca urmare, noul premier are nevoie de majoritate parlamentară.

Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar nu şi în momentul de faţă, deoarece ne aflăm în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui.

Totuşi, până la formarea noului Guvern, fostul executiv, în acest caz cel condus de Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, conform Constituţiei, ”îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Guvernul Dăncilă este al patrulea din istoria României democratice demis prin moţiune de cenzură, după guvernul Boc 2 (care a fost înlocuit de un guvern condus tot de Emil Boc), guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu și guvernul Grindeanu (înlocuit tot de un guvern PSD-ALDE, cel condus de Mihai Tudose).


Etichete: Dăncilă |  Guvernul |  Moțiunea |  picat |  trecut
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU