BREAKING NEWS Buzau
05 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 05 februarie 2020

COD ROȘU ÎN POLITICĂ! Guvernul Orban a căzut

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2988 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată miercuri de Parlament, astfel că Guvernul Ludovic Orban este demis. Totodată, căderea Guvernului înseamnă organizarea de alegeri anticipate și locale, într-uns ingur tur, cel mai probabil la vară, în luna iunie. Moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi iar împotrivă au votat 131 de parlamentari. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi. 
După căderea Guvernului, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România, Victor Ponta, şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România. Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 


Etichete: căzut |  Guvernul |  Moțiunea |  trecut
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU