19 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 19 februarie 2018

Morții de la „Eroi”, contabilizați ca și clienți de către proiectanții pistelor pentru biciclete

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
2 voturi 2489 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Evaluarea costurilor pentru amenajarea pistelor destinate bicicletelor și îngroparea cablurilor de pe stîlpi, făcută în mare grabă de proiectanți, pentru a prinde sursa de finanțare pe anul în curs, l-a luat prin surprindere pînă și pe primarul orașului, Constantin Toma. Costul total al lucrărilor se ridică, potrivit proiectanților, la aproape 2 milioane de lei, pentru 1.125 de metri, distanță cuprinsă între Bulevardul Unirii – tronson centura Buzău – Nord și pînă la intersecția cu bulevardul Mareșal Averescu.

„Cu siguranță nu se va întîmpla așa! Și pe mine m-a dat pe spate costul respectiv. O spun din experiența proprie, acolo costurile reale sunt la 45 – 50 la sută față de ce au estimat proiectanții, mai ales că lucrarea va fi făcută de o firmă a Primăriei. Greșeala pe care au făcut-o proiectanții a fost aceea că au luat în calcul mult mai mulți clienți decît sunt, de fapt, în zonă, adică de trei ori mai  mulți și pentru fiecare client trebuie să existe cîte un capăt de conectare, ca să-l poți conecta pe client. Aceste capete de conectare trebuie prevăzute odată cu amenajarea pistelor pentru biciclete, care va avea dedesubt toate cablurile pe care le vedem acum deasupra. Dar proiectul final nu este gata, s-a făcut numai o evaluare, dar ne-am grăbit, pentru că, dacă n-am fi trecut prin Consiliul Local, nu am fi avut sursa de finanțare. Vreau să-i asigur pe buzoieni că în niciun caz nu va fi această sumă, care este deja exagerată. Așa ceva nu voi permite!”, a explicat primarul orașului, Constantin Toma.

Dincolo de aspectele financiare, ce ar urma să fie reglate din mers, odată cu noua investiție, Buzăul intră în rîndul marilor orașe europene, care și-au dezvoltat infrastructura rutieră în așa fel încît poluarea să fie redusă simțitor. Pasionații de ciclism și toți cei care vor să respire un aer mai curat prin reducerea noxelor din gazele de eșapament vor putea circula în curînd în siguranță, fără să-și riște sănătatea ori chiar viața printre mașini sau prin gropile de pe trotuare. La Buzău s-a dat oficial startul lucrărilor pentru amenajarea primei piste destinată bicicliștilor.

Primarul spune că acest model a fost copiat din Brașov și că speră că va fi unul de succes și pentru municipiu Buzău. Lucrările pentru realizarea primei piste pentru bicicliști se vor încheia până în luna mai, atunci când la Buzău sunt programate ample manifestări dedicate Centenarului.

Edilul intenționează ca Buzăul să aibe piste de biciclete pe fiecare rută pe care circulă și autobuzele și următoarea zonă în acre vor fi amenajate este Aleea Trandafirilor.

Lucrările au început săptămîna trecută, imediat după aprobarea bugetului unde au fost prevăzuți banii pentru derularea investiției. Investiția cuprinde, pe lîngă amenajarea pistei și a trotuarelor, și introducerea în subteran, în aceeași zonă, a tuturor rețelelor aeriene de cablu, telefonie, internet și electricitate. Modelul este copiat după ceea ce s-a realizat la Brașov, iar autoritățile buzoiene promit că pînă la sfîrșitul anului proiectul se va extinde și în alte zone ale orașului.

Proiectul este unul amplu, iar constructorii muncesc de zor pentru că la final toată zona să arate cu adevărat european.

Potrivit proiectului tehnic, cei cinci metri pe care se lucrează vor fi împărțiți astfel: imediat lângă stradă vor fi doi metri de spațiu verde, apoi două piste de biciclete pentru două sensuri de mers, cu o lățime de doi metri, iar încă un metru rămîne pentru circulația pietonilor. Trotuarul va fi și el amenajat după ultimele standarde și va fi pavat cu dale moderne.

E un proiect amplu prin care se urmărește în primul rînd fluidizarea traficului pe arterele principale prin încurajarea buzoienilor să renunțe la mașinile persoanele în favoarea bicicletor, despre care se știe că sunt prietenoase cu mediul.

Vestea noului proiect îi bucură pe buzoieni, care recunosc că nu se deplasează prea des cu bicicletele tocmai din cauza infrastructurii.

 Etichete: biciclete |  clienți |  contabilizați |  către |  Morții |  pentru |  pistelor |  proiectanții
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU