12 [IUL 14] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 12 iulie 2014

Mor albinele de foame!

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
1 vot 2969 vizualizari 2 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro
Mor albinele de foame!

Alarmă în rândul apicultorilor buzoieni, care se confruntă cu o situație fără precedent: mor albinele de foame cu miile în plină vară!


Familii întregi de albine au murit în această vară de foame. Greu de crezut că în plin sezon de cules o albină nu are ce mînca. Însă este realitatea crudă, iar de vină epntru această situație fără precedent e vremea capricioasă, cu ploi și temperaturi scăzute. Ploile dese şi abundente din lunile mai-iulie, adică exact din perioadele când albinele ar fi trebuit să zboare din floare în floare, le-au ținut în stupi. Florile s-au dus, iar albinele au rămas fără rezerve, pentru că nu au apucat să adune nectar. Pentru proprietarii de stupi e pagubă curată: nu numai că au rămas fără mare parte din albine, dar acum trebuie să cumpere hrană, ca să nu le piardă și pe cele care au supraviețuit.


Mihai Prahoveanu, preşedinte Asociaţia Apicultorilor Prefesionişti Buzoieni
“Avem mare grijă noi apicultorii în continuare pentru că s-a întâmplat în această perioadă de vară cînd practic niciodată nu s-a mai întîlnit să moară familii de albine de foame şi atunci se pune problema dacă familiile de albine pe care le avem la ora actuală îşi asigură hrănirea pentru perioada de iarnă. De aici cheltuielile apicultorilor pentru a-şi asigura hrana necesară cu biostimulatori, zahăr, siropuri din zahăr, chltuielile cresc şi atunci bineînţeles că va fi un an ratat în întregime“


Nu este însă singura problemă gravă cu care se confruntă apicultorii: puietul s-a îmbolnăvit pe capete, ceea ce a dus la o nouă reducere a numărului de insecte în stupi. Crescătorii de albine vorbesc despre boli cu care nu s-au mai confruntat de aproape o jumătate de secol.


Mihai Prahoveanu, preşedinte Asociaţia Apicultorilor Prefesionişti Buzoieni
“Noi apicultorii întâmpinăm şi celălalt fenomen atunci cînd avem un an atît de slab şi sincer vă spun eu am vreo 40  şi ceva de ani de apicultură. Niciun an nu am pomenit mai slab ca anul acesta. Apar şi anumite boli. A reapărut puietul văros în masă şi ne aşteptăm în continuare şi la locă, loca americană care apare în astfel de situaţii“


Apicultorii se roagă acum ca vremea să țină cu ei măcar în sezonul de recoltat la floarea soarelui. E, practic, singura șansă ca albinele rămase să-și poată reveni. Chiar și așa, producția de miere de albine va fi redusă dramatic în acest an. Iar o consecință a acestei situații este că prețul mierii a crescut deja cu până la 20 la sută.

Etichete: apicultori |  foame |  mor. familii |  albine
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Trântorul
12 iulie 2014
Care floarea soarelui?Cea modificată genetic,hibrizii importați de nu-i mai știe nimeni,cea tratată cu neonicotinoide cu remanență 6-7 ani în sol,cea care este înflorită 5-7 zile în loc de 3 săptămâni cât era înainte,cea care nu secretă nectar? Albinele NU SE HRĂNESC CU BEȚE DE FLOAREA SOARELUI! În schimb,cineva așteaptă anul acesta impozitul pe familia de albine.Care FAMILIE?
stefan
30 iulie 2014
americani au cumparat de la austrieci familii de albine(milioane de $), iar noi importam seminte de la ei


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU