03 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 03 august 2017

Modernizarea blocului operator din Spitalul Judeţean, amînată

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2195 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Cea mai mare investiţie programată în ultimii ani în Spitalul Județean din Buzău este ţinută pe loc de contestaţii. Trei dintre firmele înscrise în cursa pentru un contract cu statul în valoare de aproape 4 milioane de euro au contestat rezultatul unei prime etape a licitaţiei organizate de Consiliul Județean pentru atribuirea lucrărilor. În final, toate reclamațiile au fost respinse, însă timpul acordat soluţionării-obligatoriu o lună-prelungeşte nejustificat licitaţia pentru încredinţarea lucrărilor.          Anunțată încă de anul trecut și așteptată atît de cadrele medicale cît și de miile de pacienți din tot județul, modernizarea blocului operator al Spitalului Județean din Buzău bate pasul pe loc. Iar cauzele nu mai au legătură nici cu finanţarea, nici cu stuaţia concretă din teren, ci cu competiţia celor care vor să îşi adjudece lucrările. Constructorii se bat între ei, iar contestațiile depuse de trei dintre firmele participante la licitaţie amînă finalizarea licitaţiei pentru contractul a cărui valoare este de aproape 4 milioane de euro. Miza este foarte mare așa că inițial 18 agenți comerciali s-au arătat interesaţi de executarea lucrărilor. În final, în procedură au rămas doar cinci.  Cele trei contestaţii depuse de competitorii nemulţumiţi de rezultatele evaluării tehnice a ofertelor, au fost în final respinse. Acest lucru arată că nu au avut un real temei, dar întîrzie contractarea unor lucrări care nu au mai fost făcute în spital de patru decenii.

"Sînt anumiţi agenţi economici care au înţeles să participe la această licitaţie ca să renoveze blocul operator. Sîntem în fază de contestaţii, se vor rezolva probabil contestaţiile şi în momentul în care se va termina licitaţia, cu siguranţă se vor începe şi lucrările la blocul operator, pentru că asta este legislaţia", a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău. În fața valului de contestații care țin pe loc debutul multor investiţii publice, președintele Consiliului Județean atrage atenția asupra necesității schimbării legii achizițiilor publice.

Fără termen clar

Vestea proastă este că deocamdată nu poate fi dat un termen exact pentru începerea lucrărilor. În acest moment s-a încheiat procedura de evaluare tehnică a ofertelor depuse și urmează evaluarea financiară, timp în care pot fi depuse și alte contestații. Abia după aceste etape se atribuie lucrarea și se poate da startul reabilitării blocului operator. Va urma o perioadă grea pentru medici și pacienți pentru că vor rămîne deschise doar trei din cele șapte săli de operații. Dacă va fi cazul, medicii ar putea opera și noaptea.  Lunar, la Spitalul Județean Buzău au loc circa 800 de intervenții chirurgicale iar mai bine de jumătate dintre acestea sînt urgențe medicale.Etichete: amînată |  blocului |  Judeţean |  Modernizarea |  operator |  Spitalul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU