12 [MAR 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 12 martie 2019

Misterul usturoiului românesc dintr-un hipermarket

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2059 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

O cetateanca din Ramnicelu este potrivit datelor oficiale,furnizorul a peste 60 la suta din usturoiul de productie autohtona a unuia dintre cei mai mari reatileri de pe piata profil romaneasca.O investigatie de presa realizata de jurnalistii unui site economic a scos, insa ,la iveala ca respecivul producator ar fi de fapt doar un comerciant al unor produse cu provenienta incerta Iata ce scrie publicatia economica.net in legatura cu acest subiect,,O femeie din localitatea Râmnicelu, judeţul Buzău, este singurul producător român de usturoi care vinde în reţeua de magazine Lidl, după cum ne spun retailerul şi eticheta cu made in România de pe produs. Marfa ei reprezintă 60% din usturoiul vândut de comerciant, restul de 40% provenind din China, alternativa "la un preț mai scăzut" a lanţului de magazine.Potrivit Lidl, prezența la raft a usturoiului românesc în magazinele Lidl este într-un procent de 60%, restul fiind din China. "Pentru a le oferi clienților noștri o alternativă la un preț mai scăzut, diferența de 40 de procente este reprezentată de usturoiul chinezesc. Ambele sunt semnalizate la raft, în Piața Lidl, cu etichetă care oferă detalii cu privire la proveniența produsului", mai spune comerciantul.

"Începând cu recolta din toamna lui 2018, am reușit împreună cu producătorul să implementăm certificarea Global Gap pentru acest produs, care răspunde celor mai înalte standarde în ceea ce privește siguranța alimentară și protecția mediului", mai transmite Lidl. "Nu urmărim ca producătorii doar să ne furnizeze produse spre comercializare, care să se încadreze în standardele Lidl, ci ne dorim să ne implicăm activ în dezvoltarea lor, pentru a crea relații durabile. Aceste demersuri se aplică și în cazul furnizorului I.I. Aurelia Dumitrache, care a fost auditat și mai apoi certificat de GLOBALG.A.P. pentru producția de usturoi, condiție obligatorie pe care o avem pentru toți furnizorii noștri de pe segmentul fructe și legume.

Utilizat în peste 80 de țări, GLOBALG.A.P. este un standard pentru producția globală agricolă, realizată în condiții de siguranță și durabilitate. 

Adevăratul soi de usturoi Râmnicelu va intra în producţia de masă începând din 2020
Râmnicelu şi toată zona Râmnicu Sărat este o zonă cu tradiţie pentru cultura usturoiului, atât ca urmare a proprietăţilor solului, cât mai ales a calităţilor unor seminţe descoperite acolo şi care au fost reînviate de către Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDLB).

De altfel, SCDLB vrea să renască acest soi de usturoi cu tradiţie şi să transforme zona Râmnicu Sărat într-un brand. "Suntem în al doilea an de teste pentru un soi şi am făcut documentaţia pentru un al doilea soi. Practic, vor fi două soiuri care urmează să intre în cultura de masă din 2020. Începând cu acest an vom înfiinţa loturi şi ne pregătim ca anul viitor să livrăm cultivatorilor sămânţa pentru că trebuie să avem o sămânţă autentică, iar zona aceasta a Râmnicului Sărat este potrivită pentru această cultură. Este şi o tradiţie acolo şi sperăm să dezvoltăm şi să facem un brand al zonei. Merita ca acest usturoi să fie pentru Râmnicu Sărat cum este laleaua pentru Olanda, pentru că vorbim despre un usturoi foarte valoros dn punct de vedere al gustului, al aromei, se păstrează bine în timp şi este şi o plantă medicinală recunoscută", a declarat pentru ECONOMICA.NET cercetătorul Costel Vânătoru de la SCDLB. 

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, sămânţa de la Staţiunea de Cercetare este folosită doar pe o suprafaţă de 6 hectare de către Jecu Valentin, un fermier din Râmnicelu cu care instituţia colaborează. "Noi lucrăm cu un cultivator serios, un inginer care a înfiinţat cu sămânţa noastră o cultură pe o suprafaţă de 6 hectare. El foloseşte sămânţă autentică şi sperăm ca în curând să o poată distribui şi altor fermieri (acest lucru va fi posibil după ce sămânţa va fi omologată n. red.)", a mai precizat Vânătoru.

În momentul de faţă, producătorii din România folosesc soiuri româneşti de usturoi, precum Ager, Copălău sau Maşca, dar şi soiuri nomologate, existând o problemă în piaţă din cauza faptului că nu se produce suficientă sămânţă din soiuri autohtone omologate.

"Mergeam prin magazine şi mă întrebam de ce nu mai există usturoi românesc. Chiar nu mai există nimeni care să producă? Aşa că m-am decis să produc eu. Cultivăm usturoi de anul trecut. Este singurul soi autohton produs în România, sub atenta supraveghere a SCDLB. Până acum am cultivat 6 hectare şi aş vrea 10-15, dar totul depinde de vreme. Investiţiile sunt de aproximtiv 17.000 de lei pe hectar", povesteşte Valentin Jecu, fermier cu o exploataţie de 500 de hectare în Râmnicelu, pe care cultivă grâu, porumb şi rapiţă. 
 
 
  Mai multe amanunte AICI

Etichete: dintr |  hipermarket |  Misterul |  românesc |  usturoiului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU