17 [OCT 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 17 octombrie 2017

Misterul defrişărilor 'la ras' din Pădurea Spătaru

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
0 voturi 2254 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Defrişările de pădure din ultimii ani au pus la pămînt zeci de mii de hectare aruncînd România în zona ţărilor unde, în scurt timp, problema va deveni un fenomen periculos. O parte dintre autorităţile statului au încercat să stopeze, cît de cît, fenomenul, iar procurorii au deschis dosare penale în avalanşă, unele dintre ele fiind pe rolul instanţelor de judecată.                   S-a constatat astfel că, în aproape toată ţara, s-au format grupuri infracţionale organizate care, prin diverse strategii penale, au distrus pădurile, iar în astfel de afaceri au fost prinşi tot felul de afacerişti, români sau străini, funcţionari de la diferite niveluri, politicieni, oameni din structurile inteligente etc.
Nici Buzăul n-a fost ocolit de astfel de scandaluri, astfel că subiectul a devenit sensibil pentru opinia publică lucidă şi interesată de viitorul ţării. Zilele trecute, un astfel de subiect a devenit material de presă în unele publicaţii ai căror jurnalişti au primit pe mobil fotografii profesioniste, făcute din aer, care arătau că în pădurea Spătaru, atît dragă buzoienilor, şi nu numai, că o suprafaţă de cîteva mii de metri pătraţi fusese defrişată,, la ras." Totul a pornit de la un e-mail primit de unii jurnalişti buzoieni de pe un cont fictiv, care conţinea cîteva fotografii făcute din aer care înfăţişau într-adevăr o defrişare suspectă, în mijlocul pădurii Spătaru. Aşa au început speculaţiile dar şi investigaţiile, ţinînd cont că Buzăul fusese scena mai multor scandaluri privind retrocedarea unor imense fonduri forestiere şi apoi distrugerea lor.
Ce spun autorităţile forestiere
Luni dimineaţă, jurnaliştii Şansa Buzoiană au continuat investigaţiile ziaristice începute încă de duminică, imediat după primirea e-mail-ului cu pricina. Iată ce susţin respectivele autorităţi:
Viceprimarul comunei, Nicolae Gioabă: "Pădurea Spătaru este proprietate privată. Sînt 3 mari proprietari, iar restul sînt cu 25 de ari sau cu un hectar, iar statul are o părticică foarte mică. Este şi un pădurar care administrează cele 100 de hectare ale familiei Angelescu, de la Ocolul Silvic Siriu. În utlima perioadă s-au asociat micii proprietari ca să-şi poată face cărţile funciare şi pentru a putea beneficia de materialul lemnos. Au contactat un topometrist prin Ocolul Silvic Siriu, care să le facă o parcelare, să poată beneficia de materialul lemnos. Tăierile se fac numai prin Ocolul Silvic Siriu."
Mihail Crăciunescu, inspector Garda Forestieră: 
"Această suprafaţă de 2,4 hectare este prevăzută în amenajamentul silvic că ar fi tăiată pe ras, adică s-au tăiat toate exemplarele din suprafaţa respectivă, urmînd a fi împădurită. Se face un deviz acum urmînd ca în termen de un an să fie împădurită. Se va înlocui cu speciile indicate de amenajist. Urmărim ca în viitor pădurea să păstreze compoziţia speciei respective. În funcţie de cei care cîştigă licitaţia, este posibil să facem acest lucru chiar începînd din toamnă. De acest lucru se va ocupa o firmă de specialitate, care va planta tot frasin, gorun, etc. Această suprafaţă face parte din pădurea proprietate privată a doctorului Angelescu, care este vechea moşie a boierilor Monteoru.  Este obligatoriu să se împădurească, deoarece în amenajament sînt prevăzute după tăierile rase, plantaţii. 439 de metri cubi s-au pus în valoare de pe suprafaţa respectivă, iar banii încasaţi din vînzare aparţin proprietarului. Dacă facem un calcul, n-a cîştigat proprietarul atîţia bani cît îl va costa împădurirea. Vor urma şi alte tăieri, pentru că aşa este prevăzut în amenajamentul silvic în vigoare".
Cornel Anghelache, pădurar Ocolul Silvic Siriu:
"Proprietari sînt Ioana Angelescu şi mama sa, Angelescu Nora Geta. Împreună au 50 de hectare în zona Spătaru şi 300 de hectare la Merei, în zona Monteoru. Aici este o pădure de frasin, însmînţată acum circa 80 - 100 ani. Pădurea nu se mai poate regenera natural şi de aceea se face împădurirea. Nu este o tăiere solicitată de proprietar, tăierile se fac în funcţie de amenajamentul silvic".Ramine,asadar,de vazut da
 
ca la anul se vor face impaduririle despre care se vorbeste astazi

Etichete: defrişărilor |  Misterul |  Pădurea |  Spătaru
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU