07h 46' ACTUALITATE Buzau
Marţi, 21 iulie 2015

(UPDATE VIDEO) Activitate suspendată la secţia de la Frasinu după moartea celor doi muncitori otrăviţi cu hidrogen sulfurat

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 9387 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [07:46] 23 IUL 2015 › Inspectorii ITM au decis închiderea pe timp nelimitat a activităţii secţiei Greentech de la Frasinu. În urma anchetelor demarate s-au constatat mari nereguli între care şi lipsa monitorizării concentraţiilor de substanţe nocive în zona bazinului de decantare în care şi-au gasit sfîrşitul cei doi muncitori luni seara. Politia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa iar anchetele continuă cu luarea de declaraţii ale martorilor evenimentului. Cînd îşi va reveni va fi audiat şi supravituitorul aflat acum internat în spital.


UPDATE [22:48] 21 IUL 2015 ›

Un grup de intervenţie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a demarat luni, la miezul nopţii, o operaţiune de salvare a trei muncitori, însă doi dintre ei au fost decla-raţi decedaţi şi o a treia persoană a fost internată în stare gravă la Spitalul de Urgenţă judeţean Buzău. Potrivit purtătorului de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, plutonierul adjutant-şef Vasile Prahoveanu, trei persoane angajate ale unei societăţi comerciale cu punct de lucru la Frasinu au primit drept sarcină profesio-nală să cureţe un bazin de decantare în care se strînsese apă şi mîl.

Aceeaşi sursă precizează că prima persoană care a pătruns în bazin s-a blocat în mîl  şi pentru că nu se putea salva singură a cerut ajutorul colegilor, astfel că în scurt timp un al doilea muncitor a intrat în bazin şi a ramas şi el blocat. În final, al treilea salariat a intrat în incintă să-i salveze pe cei doi, dar a avut parte de aceeasi situaţie. Între timp au sosit la faţa locului cei de la ISU şi Ambulanţă. După intervenţia acestora, ultimul intrat în bazin a fost salvat şi a ajuns în stare gravă în spital. Cu toate eforturile făcute de salvatori şi paramedici, după zeci de minute de manevre de resuscitare, pentru primele două persoane intrate în bazin s-a declarat decesul.  
Din primele cercetări, se pare că victimele au murit înecate, după ce s-au intoxicat cu hidrogen sulfurat, un produs rezultat din fermentarea mizeriei din bazin. Aşa după cum spune legea, specialiştii de la ITM au declanşat o anchetă pentru a se stabili dacă a fost sau nu vorba despre un accident de muncă iar Poliţia va ancheta situaţia pentru a se limpezi modul în care s-a produs evenimentul. Bărbaţii decedaţi aveau 37 respectiv 50 de ani şi erau angajaţi ai firmei la care s-a produs accidentul. Cel de-al treilea bărbat, de 45 de ani este rănit, în prezent se află la secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean, dar starea sa este stabilă. Diagnosticul medicilor a fost "pneumonie de aspiraţie", (afecţiune cronică, aparută ca urmare a inhalării timp îndelungat a unor substanţe cu efecte toxice asupra plămînilor sau bronhiilor) şi o cheratoconjunctivită toxică (o afecţiunea a ochiului cauzată de substanţe toxice cu care a venit în contact ochiul). Deşi stabil, bărbatul încă se află în perioada critică şi mai trebuie să treacă 2-3 zile pentru a ieşi în afara pericolului. 

Din primele informaţii se pare că în bazinul de decantare se strîngea apa de la igienizarea plasticelor. Muncitorii trebuiau să cureţe bazinul însă din cauza căldurii în spaţiul de colectare s-au format gaze toxice. Bărbatul de 37 de ani decedat era din Vadu Paşii, colegul său de 50 de ani mort în aceleaşi circumstanţe era din Beceni, iar bărbatul de 45 de ani rănit este din Florica. 

Cum explică I.T.M. evenimentul 

"În seara zilei de 20 iulie la orele 23.20 am primit un apel telefonic despre un accident ce s-a produs la o societate de pe raza judeţului Buzău, S.C. Greentech S.A. În timp ce muncitorii deversau apele reziduale dintr-un bazin de recirculare, li s-a părut că reziduurile de pe fundul bazinului nu se elimină în totalitate. Din primele cercetări se pare că au luat hotărîrea ca unul dintre muncitori să intre în bazin, să poziţioneze într-un alt fel pompa, ceea ce din punct de vedere legal nu se putea face. Tot din primele cercetări se pare că a intrat şi al doilea muncitor şi mai apoi al treilea. Primii doi au murit, iar cel de-al treilea este internat la Spitalul Judeţean cu intoxicaţie acută cu hidrogen sulfurat şi pneumonie de aspiraţie. Rămîne să luăm declaraţiile necesare şi să constatăm situaţia de fapt", a declarat inspectorul-şef al I.T.M. Buzău, Cecilia Manolescu.

Cîteva întrebări simple

Reprezentanţii societăţii la care lucrau cei trei muncitori au transmis la rîndul lor un punct de vedere cu privire la nenorocirea produsă. "În seara zilei de 20 iulie 2015, în jurul orelor 23:20, pe platforma industrială de la Frasinu din Buzău a avut loc un incident în care au fost implicați trei angajați ai companiei Greentech SA Buzău. Evenimentul s-a soldat cu decesul a două persoane, iar o a treia persoană este internată la Spitalul de Urgență Buzău. La momentul de față, cauzele evenimentului sînt în curs de identificare și evaluare.  Greentech regretă profund cele întîmplate și este alături de familiile victimelor, oferindu-le suportul în aceste momente dificile. Totodată, este în permanentă legătură cu medicii și familia persoanei accidentate,  pentru a fi la curent cu evoluția stării de sănătate a acestuia și pentru a-i oferi tot sprijinul necesar. Sîntem permanent la dispoziția autorităților pentru a permite finalizarea anchetei declanșate în urma evenimentului", se arată într-un co­municat transmis de companie.   

Aşadar, cei doi muncitori au murit în chinuri groaznice. Nici acum nu e prea clar cine le-a dat ordin să lucreze la bazin, cine i-a numit, dacă i-a numit cineva şi dacă purtau echipamente de protecţie specifice. De asemenea, nu e prea limpede care a fost modul în care victimele au acţionat şi după cît timp s-a apelat 112.


UPDATE [14:20] 21 IUL 2015 › Iată cum explică ITM evenimentul:

 "În seara zilei de 20 iulie la orele 23.20 am primit un apel telefonic despre un accident ce s-a produs la o societate de pe raza judeţului Buzău, S.C. Greentech S.A. În timp ce muncitorii deversau apele reziduale dintr-un bazin de recirculare, li s-a părut că reziduurile de pe fundul bazinului nu se elimină în totalitate. Din primele cercetări se pare că au luat hotărîrea ca unul dintre muncitori să intre în bazin, să poziţioneze într-un alt fel pompa, ceea ce din punct de vedere legal nu se putea face. Tot din primele cercetări se pare că a intrat şi al doilea muncitor şi mai apoi al treilea. Primii doi au murit iar cel de-al treilea este internat la Spitalul Judeţean cu intoxicaţie acută cu hidrogen sulfurat şi pneumonie de aspiraţie. Rămîne să luăm declaraţiile necesare şi să constatăm situaţia de fapt", a declarat inspectorul şef al ITM Buzău, Cecilia Manolescu. 


UPDATE [11:10] 21 IUL 2015 › Bărbatul de 37 de ani decedat era din Vadu Paşii, colegul său de 50 de ani mort în aceleaşi circumstanţe era din Beceni iar bărbatul de 45 de ani rănit este din Florica.

UPDATE [10:13] 21 IUL 2015 › Din primele informaţii se pare că în bazinul de decantare se strîngea apa de la igienizarea plasticelor. Muncitorii trebuiau să cureţe bazinul însă din cauza căldurii în spaţiul de colectare s-au format gaze toxice.

UPDATE [09:46] 21 IUL 2015 › Bărbaţii decedaţi aveau 37 respectiv 50 de ani şi erau angajaţi ai firmei la care s-a produs accidentul. Cel de-al treilea bărbat, de 45 de ani este rănit, în prezent se află la secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean, dar starea sa este stabilă. Diagnosticul medicilor a fost "pneumonie de aspiraţie" , (afecţiune cronică, aparută ca urmare a inhalării timp îndelungat a unor substanţe cu efecte toxice asupra plămînilor sau bronhiilor) şi o cheratoconjunctivită toxică (o afecţiunea a ochiului cauzată de substanţe toxice cu care a venit în contact ochiul). Deşi stabil, bărbatul încă se află în perioada critică şi mai trebuie să treacă 2-3 zile pentru a ieşi în afara pericolului. 

UPDATE [01:28] 21 IUL 2015 › Două persoane au fost declarate decedate şi una se află în stare gravă la Spitalul de Urgentă judeţean Buzău. Acesta este bilanţul tragic stabilit de specialiştii de la ISU al unui eveniment care a debutat la miezul nopţii. Potrivit purtătorului de cuvînt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgentă, plutonierul Vasile Prahoveanu, în această seară trei persoane angajate ale unei societăţi comerciale cu punct de lucru la Frasinu au primit drept sarcină profesională să cureţe un bazin de decantare în care se strînsese apa şi mâl. Aceeaşi sursă precizează că prima persoană care a pătruns în bazin s-a blocat în mâl  şi pentru că nu se putea salva singură a cerut ajutorul colegilor, astfel că în scurt timp un al doilea muncitor a intrat în bazin şi a ramas şi el blocat. În final, al treilea salariat a intrat în incintă să-i salveze pe cei doi dar a avut parte de aceeasi situaţie. Între timp au sosit la faţa locului cei de la ISU şi Ambulanţă. După intervenţia acestora, ultimul intrat în bazin a fost salvat şi a ajuns în stare gravă în spital. Cu toate eforturile făcute de salvatori şi paramedici, după zeci de minute de manevre de resuscitare, pentru primele două persoane intrate în bazin s-a declarat decesul. Din primele cercetări,se pare că victimele au murit înecate. Aşa după cum spune legea, specialiştii de la ITM vor declanşa o anchetă pentru a se stabili dacă a fost sau nu vorba despre un accident de muncă iar Poliţia va ancheta situaţia pentru a se limpezi modul în care s-a produs evenimentul.
Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost administrator al Greentech
Presa centrală a relatat faptul că Mişu Negriţoiu,după ce a fost numit preşedinte ASF nu şi-a trecut în declaraţia de interese faptul că este administratorul a patru firme din Buzău.

Potrivit declaraţiei de avere din luna iunie a 2014, Negriţoiu figura ca membru în asociaţii profesionale şi/sau sindicale, mai precis în cinci astfel de asociaţii.

Datele Registrului Comerţului arată faptul că şeful ASF este administrator laGreentech SA (recuperarea materialelor reciclabile sortate), Greenwee SA(demontarea maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor), Greenlamp reciclare SA (tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase), Greenfiber International SA (fabricarea firelor sintetice şi artificiale).

Pe data de 28.05.2012 a fost numit administrator la Greenwee International şi la Greenlamp Reciclare, iar mandatul expiră în 2016.

În replică ASF a precizat: 

ASF transmite că Mișu Negrițoiu a demisionat din poziția de membru al Consiliului de Administraţie al tuturor societăților din cadrul Green Group începând cu data de 1 mai 2014, odată cu nominalizarea domniei sale pentru funcția de Președinte al ASF, însă "dintr-o regretabilă eroare, care nu aparține însă domnului Mișu Negrițoiu", demisia nu a fost operată și în evidențele Registrului Comerțului.

     ASF aduce aceste lămuriri ca urmare a apariției în spațiul public a informației potrivit căreia președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, nu a menționat în declarația de interese faptul că deține poziția de administrator în mai multe societăți aparținând Green Group.

     ASF mai clarifică faptul că Mișu Negrițoiu nu a fost remunerat pe perioada în care a ocupat poziția de membru al Consiliului de Administraţie al societăților din cadrul Green Group - GreenTech S.A., GreenFiber International S.A., GreenWEEE International S.A. și GreenLamp Reciclare S.A. 
Iată comunicatul emis de Greentech
"În seara zilei de 20 iulie 2015, în jurul orelor 23:20, pe platforma industrială de la Frasinu din Buzău a avut loc un incident în care au fost implicați trei angajați ai companiei Greentech SA Buzău. Evenimentul s-a soldat cu decesul a două persoane, iar o a treia persoană este internată la Spitalul de Urgență Buzău. La momentul de față, cauzele evenimentului sunt în curs de identificare și evaluare. 

Greentech regretă profund cele întâmplate și este alături de familiile victimelor, oferindu-le suportul în aceste momente dificile. Totodată, este în permanentă legătură cu medicii și familia persoanei accidentate,  pentru a fi la curent cu evoluția stării de sănătate a acestuia și pentru a-i oferi tot sprijinul necesar. 

Suntem permanent la dispoziția autorităților pentru a permite finalizarea anchetei declanșate în urma evenimentului". Trei persoane au căzut într-un bazin de decantare al Greentech, societate comercială care operează în localitatea Frasinu. Un grup de intervenţie al ISU Buzău a demarat o operaţiune de salvare care se desfăşoară în aceste momente. (vom reveni cu amănunte)

Etichete: Frasinu |  Misiune |  persoane |  salavare
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU