09 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 09 martie 2018

Mișcare de ultimă oră în dosarul ORIZONT

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
3 voturi 3563 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Dosarul ”Orizont” în care s-au pronunțat, pe 7 martie, judecătorii de la Tribunalul Dâmbovița, va pleca la Curtea de Apel Ploiești după ce fostul primar, Constantin Boșcodeală, și fosta șefă a Cadastrului buzoian, Viorica Stana, a formulat apel. Sunt primele apeluri declarate în dosar, dar este foarte probabil că nu vor fi singurele. Apelul era previzibil ținând cont de prejudiciul uriaș pe care ar trebui să-l achite inculpații. Soluția pe care o vor da, în final, judecătorii din Ploiești va fi definitivă.

Despăgubiri uriașe în sarcina inculpaților 

După 4 ani de la trimiterea în judecată a celor 3 inculpați- Constantin Boșcodeală, Viorica Stana și Nicolae Trandafir, acuzați de abuz în serviciu - judecătorii au decis încetarea procesului penal constatînd că a intervenit prescripția. Pe de altă parte, pentru că în proces s-au constituit părți civile mai multe instituții care s-au considerat prejudiciate, dar și persoane, instanța a dispus plata unor despăgubiri uriașe. Peste 5,5 milioane de lei, la care se vor adăuga dobânzi. Suma ar urma să fie plătită de cei trei inculpați pentru faptul că terenul de 33 de hectare a fost pierdut de Agenția Domeniilor Statului și nu a mai putut fi folosit de Stațiunea de Cercetare. 

Efecte secundare ale hotarîrii de la Dâmbovița

Un aspect care a trecut aproape neobservat este faptul că soluția pronunțată miercuri de instanța dâmbovițeană  anulează procesul-verbal prin care terenul de 33 de hectare a trecut în proprietatea municipiului Buzău. Această decizie a magistraților vizează suprafeța pe care, între timp, s-a construit un cartier rezidențial. Dacă soluția va rămâne neschimbată după apel, deschide calea unor noi procese civile prin care terenul poate fi revednicat, deși a intrat în circuitul civil. O astfel de turnură nu exclude procese civile în care s-ar cere, din nou, alte și alte despăgubiri de către moștenitorii care nu au putut intra în posesia surpafeței respective. Dacă se va ajunge aici, actualii proprietari-locuitori ai caselor sau apartamentelor din blocurile construite în Cartierul Orizont- nu vor fi afectați. Cei care ar avea de acordat despăgubiri, în eventualitatea unor soluții judecătorești nefavorabile, ar fi dezvoltatorul imobiliar și administrația municipiului Buzău. De notat , însă, că același proces-verbal anulat zilele trecute de instanță, a fost considerat valabil și a fost menținut, de o instanță din Brașov în urma unui proces derulat în anii 2000. Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU