18 [AUG 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 18 august 2016

Ministrul Apărării la Buzău: “Mutarea de arme nucleare din Turcia în România, o speculaţie”

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1300 vizualizari 1 comentariu laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Prezent joi la Buzău, unde a participat la parada militară organizată cu ocazia Centenarului Armatei a 2-a, ministrul Apărării Mihnea Motoc a dezminţit informaţiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar muta arme nucleare de la baza Incirlik din Turcia, în România, la baza de la Deveselu. 
“Trimit la poziţia oficială, exprimată de Ministerul Afacerilor Externe, care este una de dezminţire categorică. Ce vă pot spune, este că nu au existat nici un fel de discuţii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat, în acest sens. Nu există nici un fel de gîndire, de planuri în această direcţie. Categoric, nu putem vorbi, reacţionînd la această informaţie, decît că este o speculaţie”, a declarat ministrul Mihnea Motoc.
Informaţia a apărut ieri pe site-ul EurActiv.com şi a fost preluată de presa centrală: “Statele Unite au început procesul de transfer al armelor nucleare din Turcia în România, pe fondul relațiilor tot mai tensionate între Washington și Ankara, scrie EurActiv.com. Potrivit surselor citate de EurActiv.com, transferul este un subiect foarte sensibil atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere tehnic., a spus una dintre surse, sub protecția anonimatului. Potrivit unui raport recent al Simson Center, aproximativ 50 de arme tactice nucleare sunt „cazate” de americani în baza aeriană Incirlik încă din perioada Războiului Rece. Baza militară Incirlik, aflată la circa 100 de kilometri de granița cu Siria, și a jucat un rol important în puciul militar de luna trecută din Turcia, când guvernul a interzis zborul aeronavelor americane și l-a arestat pe comandantul bazei sub pretextul implicării în tentativa de lovitură de stat.Nu se știe dacă americanii ar fi putut păstra controlul asupra armelor nucleare în cazul unui război civil în Turcia. Mai mult, după tentativa de puci, relațiile diplomatice dintre Ankara și SUA s-au deteriorat foarte mult, astfel încât Washingtonul nu mai are încredere să găzduiască aceste arme în Turcia, a spus o altă sursă. Potrivit acesteia, armele americane sunt mutate la baza de la Deveselu, care găzduiește părți ale scutului anti-rachetă instalat de amercani în estul Europei. Autoritățile americane și cele turce nu au comentat articolul EurActiv.com, în timp ce ministerul român de externe a negat vehement informațiile.De fapt, conform uzanțelor care datează încă din perioada Războiului Rece, informațiile privind prezența focoaselor nucleare pe teritoriul european nu au fost niciodată confirmate oficial. Este însă știut că arme nucleare americane sunt prezente în Belgia, Olanda, Germania și Italia. România nu a găzduit niciodată arme nucleare pe teritoriul său, iar acest transfer va înfuria foarte probabil autoritățile de la Moscova, dat fiind că Rusia a protestat vehement împotriva scutului anti-rachetă.Etichete: Apărării |  Buzău |  Ministrul |  Mutarea |  nucleare |  România |  speculaţie |  Turcia
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

dacian
20 august 2016
Pai daca le muta la Deveselu;ca sigur le muta,unde mai este caracterul de aparare al bazei pe care il tot trambita jidoamericanii peste tot?


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU