22 [MAI 13] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 22 mai 2013

Medicina avansează la Buzău

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
0 voturi 1266 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Tehnologia şi medicina îmbinate cu solidaritatea umană fac ca vieţile unor oameni să nu mai atâne de un fir de păr. La Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău, de luna aceasta, oamenii pot dona, cu ajutorul unui aparat, sânge conţinând trombocite, fără ca dozele să mai stea apoi în laborator pentru a fi prelucrate. În acest fel, sângele vital ajunge mai repede la bolnavi. Şi de obicei, este vorba despre suferinzii de leucemie sau cancer, care au nevoie de transfuzii cu trombocite pentru ca organismele să reziste tratamentelor dure.

La începutul acestei luni, Institutul de Hematologie din Bucureşti a donat Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, un aparat de ultimă generaţie, necesar recoltării de sânge. Utilizarea lui permite ca, în momentul donării, sângele să fie centrifugat, iar din el să fie extrase doar trombocitele. Procedeul se numeşte afereză tromobocitară şi durează cam 40 de minute. Partea bună este că, imediat după donare, dozele de sânge pleacă direct către spitalele în care bolnavii le aşteaptă.

Utilizarea noului aparat conferă avantajul că sângele recoltat ajunge mai repede la bolnavi. De partea cealaltă, donatorii pot reveni pentru o nouă donare, mai devreme de 70 de zile, interval obligatoriu de respectat în cazul recoltării clasice.

La Buzău, cu ajutorul aparatului, vor dona sânge, cam 50 de pacienţi într-o lună. Dozele vor ajunge, în principal, la spitale din Bucureşti şi vor fi folosite pentru bolnavii de cancer şi leucemie.Etichete: Buzau |  Donatii |  Sange |  Medicina
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU