18 [MAR 16] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 18 martie 2016

Medicii şi asistenţii pregătesc o grevă japoneză

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 911 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Sindicaliştii din sănătate sînt pre­gătiţi să intre în grevă japoneză. Mişcarea de protest este programată să înceapă luni în toate unităţile sani­tare în care se regăsesc membri ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Ro­mânia la care este afiliat şi Sindicatul Independent al Me­dicilor Buzău şi Federaţiei Sindicale „Hipocrat” din România. Timp de 5 zile protestatarii vor purta banderole albastre. 

         

Printre revendicările CFSMR și FS Hipocrat se află: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate, în sensul reîncadrării personalului avînd ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat și respectarea normei de muncă, a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din sănătate, prin reducerea pînă la eliminare a deficitului de personal. De asemenea, sindicaliștii solicită creșterea valorii serviciilor medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate către spitale, ambulator și medicina de familie, în conformitate ponderea cheltuielilor salariale la majorarea salariilor efectuate printr-un act normativ. „Atitudinea indiferentă a Ministerului Sănătății, cît și tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental sînt cauzele pentru care salariații, membri de sindicat, au decis să apeleze la această formă de protest. Federațiile semnatare atrag atenția că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale”, se arată într-un comunicat de presă sindicaliştii din sănătate.

 

Se poate ajunge la întreruperea activităţii

 

De asemenea, medicii şi asistenţii susțin că lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos și de refacere fiind mult mai redus decît timpul de muncă. Sindicatele cer asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.Fede­rațiile atrag atenția că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergînd pînă la întreruperea parțială a activității, disfuncționalitățile create că­zînd exclusiv în responsabilitatea Guvernului României

Etichete: asistenţii |  grevă |  japoneză |  Medicii |  pregătesc
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU