17 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 17 noiembrie 2017

Medici noi la Secţia UPU a Spitalului Judeţean

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
2 voturi 3309 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Cea mai solicitată secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă este gata să-şi completeze schema de personal cu doi medici specialişti. Proble­ma lipsei de personal a Secţiei UPU, ca de altfel a întregului Spital Județean este cu atît mai mult cu cît nu se pot asigura gărzile, iar această problemă datează de cîţiva ani buni. Mai exact, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău funcţionează la cota de avarie în ceea ce priveşte numărul de medici şi de-a lungul timpului, conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti a judeţului a organizat concursuri pentru ocuparea unor posturi libere, însă puţini au fost cei interesaţi.

O radiografie a sistemului de Sănătate din România arată că nu există județîn care să nu fie posturi libere pentru medici. Unele sînt scoase la concurs chiar și a treia oară, altele sînt acoperite de medicii rămași prin ture prelungite. Sînt situații în care la concursurile organizate de spitale pentru ocuparea posturilor de medici specialiști nu se prezintă niciun candidat, de aceea, potrivit purtătoruluid e cuvînt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, înscrierea de candidați, chiar și în număr mic, la concursul organizat de Spitalul Județean, a fost un motiv de bucurie poentru conducere.  S-a ajuns în situația anormală ca un medic să facă 10 - 11 gărzi pe lună. Realitatea arată că mirajul muncii în străinătate acaparează un număr foarte mare de medici și chiar dacă vad dezastrul, autoritățile nu cunosc metodele și nu au pîrghiile necesare prin care să opreasca exodul medicilor.
Se continuă politica de atragere a medicilor
Potrivit datelor oficiale, pe harta României este greu să găsești în momentul de faă un spital cu toate posturile ocupate.De curînd, au fost scoase la concurs 20 de posturi de medic, în aproape toate secţiile unităţii. Doar patru candidaţi şi-au depus însă dosarele pînă la finalizarea perioadei de înscriere la concurs. Alte două posturi de medic la Spitalul Judeţean Buzău vor fi scoase la concurs în perioada următoare.  În prezent, sînt descoperite mai multe posturi pe secţii, situaţie ce obligă conducerea spitalului să continue politica de atragere a medicilor. Cele mai mari probleme sînt pe secţiile U.P.U. şi Oncologie. 
Probleme sînt şi la Centrul Multifuncţional de la Pîrscov, unde au fost scoase la concurs două posturi de medic, dar niciun medic nu s-a înscris pînă acum. Pentru a atrage medici la Spitalul Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean oferă mai multe facilităţi. În prezent, medicii care vin din alte localităţi să profeseze în Spitalul Judeţean beneficiază de decontarea cheltuielilor de chirie şi întreţinere în limita a 1.000 de lei. 
Specializarea Urgenţe grea şi neatrăgătoare

Doctorul Adrian Zoi­can, care este şeful Secţiei a declarat recent că se fac eforturi deosebite pentru a aduce la Buzău, cît mai mulţi medici pe specializarea de urgenţe.

"Încercăm, în urma ultimelor angajări pe care le-am făcut, să facem cumva să fim mai eficienţi pe partea de urgenţe minore, pentru că aici este problema, urgenţele minore aşteap­tă la noi foarte mult. Noi sperăm să creştem, adică eu am pus foarte mult accentul pe întărirea echipei şi să formez nişte legături strînse, ca să putem să ne dezvoltăm ulterior şi am creat un sistem pe baza căruia să putem creşte. Adică să devenim mai eficienţi, să dăm investigaţii strict ţintite pe patologia pacientului ca să scurtăm astfel timpii de aşteptare. O veste bună pentru acest sector, al urgenţelor, este venirea din ianuarie 2018 a unui nou medic. Este vorba despre Robert Irimie, care este medic rezident pe medicină de urgență cu post la Buzău. Deci el de la început a avut post, pentru că se scoteau posturi pentru rezidenţi. A luat examenul de specialitate luna trecută, deci acum este medic specialist dar încă nu a terminat perioada de instruire. Pe 1 ianuarie se prezintă la Buzău. Şi vine şi logodnica lui, care este medic rezident în medicină internă. S-a înscris la examen la noi şi va veni cu el încoace. Deci practic, noi cîştigăm doi medici. Totul este acum să avem grijă de ei ca să rămînă la noi şi eu vă promit că tot ce ţine de mine nu o să fac rabat", a precizat şeful UPU Buzău, doctor Adrian Zoican. Medicul Robert Irimie este originar din Tecuci şi este instruit la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti pe specialitatea urgenţe, care este cea mai dificilă şi din acest motiv mulţi dintre studenţi ocolesc această specialitate.
Etichete: Judeţean |  Medici |  Secţia |  Spitalului
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU