10 [MAR 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 10 martie 2017

Master-planul pentru gestionarea deşeurilor se reinventează

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1209 vizualizari 0 comentarii

La Buzău, se reia tema unui master-plan de gestionare a deşeurilor. Asta după ce judeţul a ajuns să fie sufocat de gunoaie iar problema deşeurilor să devină un haos care nu mai poate fi gestionat. Primarii din judeţul Buzău, mai ales cei din comune, au constatat că nu pot amenaja, pe cheltuiala proprie rampe de gunoi, iar costurile pentru colectare şi transport sînt împovărătoare. În aceste condiţii, mulţi localnici preferă să arunce pe cîmp ori în albiile rîului gunoiul, uneori chiar cu ştiinţa celor care ar trebui să îi amendeze. Cum lucrurile tind să devină critice, amenajarea unui sistem integrat de colectare, transport și neutralizare a deșeurilor devine imperativă. Așa s-au reluat și discuțiile în legătură cu master-planul, proiect care a fost abandonat din cauza nenumăratelor dispute, în special a celor de natură politică. În 2015, ieșirea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, prin care urma să fie gestionat proiectul, a unui număr de 4 primării, a închis discuțiile despre master-plan. Mai mult sau mai puțin voalat, autoritățile județene au recunoscut că proiectul care a pornit  de la 50 de milioane de euro și scăzuse la 45 a ajuns într-un punct mort.
Nota de plată
Între timp, a venit nota de plată, iar primăriile din Rîmnicu Sărat și Nehoiu, care au mari probleme cu gestionarea deșeurilor, au revenit în asociația pe care au părăsit-o în urmă cu doi ani. "În momentul în care şi-au dat seama, să spunem, că există o necesitate urgentă să realizăm aceste lucruri, au revenit la sentimente mai bune şi UAT-urile care s-au retras, mă refer la municipiul Rîmnicu Sărat şi oraşul Nehoiu, au reintrat în ADI. Noi am reînceput procedurile ca să putem să aplicăm pentru acest masterplan în perioada financiară de atragere de fonduri europene 2014-2020. Am informat ministerele de resort de stadiul în care ne aflăm", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Orașele Nehoiu și Rîmnicu Sărat au nevoie de acest proiect ca de aer. Primăria Nehoiu are de închis o groapă de gunoi, iar cea din Rîmnicu Sărat, două depozite de deșeuri industriale. Sumele pentru neutralizarea și închiderea acestor obiective sînt uriașe și numai printr-o finanțare externă sau de la bugetul de stat pot fi acoperite. Amînarea problemei a dus deja la avertizarea României și în prezent există și amenințarea unei proceduri de infrigment din cauza acestor deșeuri. Toate acestea se traduc în sancțiuni economice pe care nici autoritățile locale și nici cele de la nivel central nu și le doresc.  
Prezenţa municipiului Buzău, incertă
Discutabilă este revenirea Primăriei Buzău în asociația care va gestiona masterplanul pentru deșeuri. Municipalitatea buzoiană este cel mai mare generator de deșeuri, iar absența sa din proiect ar putea pune serioase probleme. De partea sa, Primăria Buzău spune că după experiența cu proiectele pentru rețele de apă și canalizare, suflă și în iaurt. Realitatea este că disputele sau neînțelegerile dintre principalii actori pot pune și acum, ca și în trecut, bețe în roate proiectului. "Dacă vom face parte, sau nu vom face parte, vom vedea. Nu vreau să avem încă un ADI 2008 ca cel de la Apă. Dacă ni se vor da asigurări suficiente că este mai bine într-o asociaţie de dezvoltare, pe deşeuri de această dată, vom introduce şi municipiul Buzău în ea, dacă nu, ne mulţumim cu ce avem", a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.  

Primul pas: studiul de fezabilitate

Un prim pas va fi făcut săptămîna viitoare cînd Consiliul Judeţean va lansa licitaţia pentru un studiu de fezabilitate care ar urma să arate cît investim în sistemul care ar urma să colecteze gunoiul din tot judeţul. Viziunea asupra noului proiect integrat de gestionare a deşeurilor include amenajarea unei gropi de gunoi unde ar urma să ajungă toate deşeurile colectate din judeţ.  Această groapă ar urma să fie amenajată la Poşta Cîlnău, pe un teren deja identificat, dar care se află în proprietate privată și ar urma să fie achiziţionat de Consiliul Judeţean. Vechiul masterplan, care iniţial a avut o valoare de 50 de milioane de euro, prevedea amenajarea unor rampe de sortare şi transfer şi a întregului sistem de transport deşeuri, de la nivelul localităţilor la locul de neutralizare.Etichete: deşeurilor |  gestionarea |  Master |  pentru |  planul |  reinventează
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU