20 [IAN 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 20 ianuarie 2017

Master-planul de gestionare a deşeurilor, reinventat

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 1148 vizualizari 1 comentariu redactie@focustv.ro

Conducerea Consiliului Judeţean Buzău, dar şi şefii administraţiei locale din Nehoiu, au fost convocaţi ieri la Ministerul Dezvoltării Regionale. La Bucureşti, autorităţile buzoiene au fost chemate să dea explicaţii cu privire la modul în care mai marii judeţului dar şi unele primării au de gînd să gestioneze problema deşeurilor. Asta după ce Buzăul a ratat o investiţie vitală, de circa 37 de milioane de euro, bani cu care la nivelul judeţului trebuia implementat un plan de management integrat al deşeurilor.

De-a lungul mai multor mandate, autorităţile judeţene au încercat să implementeze masterplanul de gestionare a deşeurilor. Planurile au eşuat însă după ce mai multe primării, inclusiv cea a municipiului Buzău, s-au retras, la un moment dat, din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco Buzău 2009, prin care urma să se implementeze proiectul. Cum din asociaţie s-au retras cei mai importanţi membri, mari generatori de deşeuri, judeţul a dat cu piciorul finanţării europene, ră­mînînd practic în aer la capitolul deşeuri şi gestionarea lor, conform nornelor europene. Acum, autorităţile vor să o ia de la capăt şi să încerce să închidă gropile de gunoi din judeţ care sînt neconforme. Iar pe viitor vor încerca să implementeze un nou masterplan de gestionare a deşeurilor.   

Ieri, atît şeful C.J, cît şi primarul oraşului Nehoiu au fost chemaţi la Ministerul Dezvoltării pentru a discuta despre toate aceste probleme. "Am fost convocat la Ministerul Dezvoltării Regionale de către doamna vicepremier şi de domnul vicepremier pentru a da nişte explicaţii pe planul de strategie de management al deşeurilor, împreună cu un alt UAT (Unitate Administrativ-Teritorială, n.r.), este vorba de oraşul Nehoiu, pentru că neapărat trebuie să implementăm acest proiect, altfel comunităţile au de suferit", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu. 
 
S-au retras din A.D.I. 
 
Proiectul de implementare a unui masteplan de gestionare a deşeurilor, demarat în anul 2008, s-a năruit şapte ani mai tîrziu cînd oraşele Buzău, Rîmnicu Sărat, Nehoiu şi comuna Gălbinaşi au hotărît să se retragă din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară care urma să implementeze proiectul cu fonduri europene în valoare de 37 de milioane de euro. Autorităţile din localităţile care au făcut un pas înapoi au optat la momentul respectiv pentru realizarea unor sisteme de management al deşeurilor la nivel local.  
 
"Deja sînt ceva probleme în oraşul Nehoiu. Trebuiau să închidă o groapă de gunoi încă de anul trecut. Din anumite motive tehnice, în mandatul trecut, mai multe UAT-uri s-au retras din ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară), respectiv pentru că asta e regula ca să putem să obţinem fonduri pe acest proiect, trebuia constituit un ADI, nu ştiu motivele, prin retragerea domniilor lor, a picat proiectul. Noi, la vremea respectivă, am atenţionat UAT-urile respective, mă refer la oraşul Nehoiu, oraşul Pogoanele şi la municipiul Rîmnicu Sărat. Motivaţia lor a fost că îşi fac serviciu propriu, dar din nefericire proiectul a căzut şi în acest moment sînt în situaţia de a nu putea închide aceste gropi", a mai spus Petre Emanoil Neagu. La Nehoiu, însă lucrurile nu au mers pe făgaşul dorit de autorităţi, iar groapa de gunoi care trebuia închisă dă mari bătăi de cap edililor.  Acum, oraşele Rîmnicu Sărat şi Nehoiu au decis să reintre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi împreună cu autorităţile judeţene să încerce elaborarea unui nou proiect de gestionare a deşeurilor. "Între timp şi-au revenit, au intrat în acest ADI, şi noi împreună cu acest ADI, implementăm proiectul pentru masterplanul de deşeuri pe această axă de fonduri europene", a precizat şeful C.J.

Judeţul, împărţit în zone de colectare

Dacă masterplanul integrat de gestionare a deşeurilor nu ar fi fost abandonat, Uniunea Europeană ar fi oferit Consiliului Judeţean Buzău 37 de milioane de euro din cele aproape 45 de milioane cît costa întregul proiect. Conform masterplanului, judeţul Buzău urma să fie împărţit în zone de colectare a deşeurilor, în care să acţioneze mai mulţi operatori. Deşeurile colectate din aceste zone ar fi fost transportate către patru staţii de sortare iar după sortare şi compactare, deşeurile ar fi fost depozitate într-o nouă groapă de gunoi la Cochirleanca, pentru o perioadă de 25 de ani. Din păcate însă încă de la debut proiectul de gestionare a deşeurilor s-a lovit de nenumărate piedici, generate fie de interese personale, de afaceri, fie de neînţelegerile politice iscate între cei care aveau în sarcină implementarea proiectului de gestionare a deşeurilor.
       


Etichete: deseurilor |  gestionare |  Master |  planul |  reinventat
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Pixelu gunoier
23 ianuarie 2017
ADI este un cal troian. Facilitează cumpărarea utilităților publice de către firme private străine. Nu este normal ca utilitățile publice să fie administrate de firme private, fie străine sau românești. Orice firmă privată are ca principal scop maximizarea profitului în detrimentul întregii comunități. Comunitatea prin administrațiile locale trebuie să decidă cum trebuie administrate utilitățile și la ce costuri. Cei care vânduseră anterior privaților utilitățile publice și-au dat seama de greșeala făcută și recumpără de la aceștia utilitățile. Naționalizare, dar cu bani grei nu cu japca. Nu cred că există vreun românaș care să spună că nemții din Berlin și Stuttgart sunt niște dobitoci. Ca să nu sune urât au inventat și o denumire specifică: REMUNICIPALISATION. Cine nu crede are la dispoziție doar un click de mouse ~www.remunicipalisation.org~.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU