Naturale și sănătoase. Așa sunt promovate roșiile vândute în piețele din Buzău deși pe tarabe se găsesc nu doar roșii românești ci și din import. Totuși realitatea este alta. Puține sunt cazurile în care legumele produse chiar și în solariile autohtone sunt exact cum sunt prezentate pe etichete. Concluziile aparțin mai multor specialiști din legumicultură care au arătat că, de fapt, sunt și roșii care conțin hormoni de creștere sau cu alte substanțe chimice extrem de dăunătoare. La fel spun și cumpărătorii care nu de puține ori au fost nevoiți să arunce roșiile abia cumpărate. Mai grav este că, în lipsa unor analize de laborator, nu există o altă modalitate prin care să ne dăm seama dacă legumele pe care le cumpărăm sunt sau nu naturale.
Specialiştii avertizează că faptul în sine de a fi autohtone nu reprezintă neapărat şi o garanţie a purităţii produselor. De la o vreme, au apărut tot mai multe semnale de alarmă în spaţiul public care vizează obiceiul unor legumicultori români de a forţa coacerea tomatelor cu chimicale, pentru a le valorifica timpuriu, la preţuri foarte mari.
”Acesti stimulenți se folosesc de regulă în perioadele critice, când temperaturile, factorii de vegetație nu sunt optimi pentru tomate și polenizarea e deficitară, pentru a stimula polenizarea și apoi ca hormoni de creștere, după aceea pentru maturarea forțată a legumelor. Pentru ca tomatele să se coacă mai repede foloseau aceste substanțe și prindeau un preț mai bun la piață ”, spune Costel Vînătoru – cercetător Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
Pe lista substanţelor folosite, cel puțin în trecut, până să fie interzise, se află două substanțe foarte nocive.
”S-au utilizat în trecut pe scară largă etrilul și 2 4 D, substanțe care au fost scoase pentru a fi utilizate în legumicultură și scoase apoi din lisa oficiala pentru a fi utilizate în România. Au fost folosite o perioadă lungă de timp, 2 4 D a fost o improvizație ,e de fapt un erbicid și a fost utilizat pentru stimulare ca hormoni de creștere iar etrilul pentru tomate. A fost scos apoi din legumicultură și acceptat în pomicultură dar a fost se pare retras și de aici. Trebuia folosit în concentratii foarte mari pentru a-și dovedi eficiența, dar aceste concentrații nu erau bune pentru sănătate”, spune Vânătoru.
Tomatele tratate cu aceste substanţe sunt dăunătoare pentru om.
”Complicațiile apar pe termen lung. Substanțele acestea au o activitate destul de longeviva si complexă. Ele nu-și arată activitatea nocivă imediat, ci în timp, le acumulează, organismul nu le recunoaște pentru că nu are de unde să le identifice dar din motive de precauție pentru el le depozitează, că poate odată va avea nevoie de ele și le va scoate atunci. Atunci intervine problema: când se depozitează, se acumulează, apar dezechilibre, problemele pe termen lung, în privința bolilor,”, spune Camelia Bratu, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
O buna modalitatea de a evita roșiile tratate cu hormoni de creștere este alegerea celor care încă mai au ciorchine sau coroniță verde.
Comentarii