19 [APR 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 19 aprilie 2016

Maidanezii muşcă, şefii Buzăului discută

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
0 voturi 1023 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

În ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, problema gestionării cîinilor fără stăpîn a fost repusă pe tapet. În timp ce legislaţia spune clar: maidanezii nu pot fi ţinuţi mai mult de 14 zile în padocuri, iar eutanasierea se aplică doar în cazul cîinilor bolnavi sau agresivi, a apărut întrebarea firească: ce facem cu patrupedele sănătoase? 

Răspunsul va veni abia după ce vor fi definitivate cele două procese civile prin care s-a cerut modificarea actualei legislaţii. În prezent, sentinţele au fost atacate cu recurs şi se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pînă atunci, autorităţile au mîinile legate.  Între timp, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Buzău au întocmit un plan de măsuri pentru prevenirea apariţiei rabiei la cîinii fără stăpîn de pe raza judeţului. Astfel, Consiliului Local îi revine sarcina să amenajeze şi să suplimenteze acolo unde este nevoie, spaţii pentru adăpostirea madanezilor şi să găsească soluţii legale pentru gestionarea patrupedelor. „Consiliul Local are obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii adăposturi publice pentru cîinii fără stăpîn. Totodată, Consiliul Local are obligaţia de a încadra în serviciul specializat pentru gestionarea cîinilor fără stăpîn cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere.”, a declarat dr. Marijan Milea, directorul DSV Buzău. De asemenea, Consiliul Local trebuie să găsească soluţii legale, prin colaborare cu ONG-uri, care să preia cîinii fără stăpîn.   

Se recomandă promovarea adopţiilor  

Şi reprezentanţii adăposturilor destinate cîinilor fără stăpîn ar trebui să adopte măsuri care să diminueze numărul maidanezilor, cea mai importantă fiind promovarea adopţiilor „Se recomandă reprezentanţilor adăposturilor cîinilor fără stăpîn demararea de acţiuni premergătoare prin care să se promoveze activitatea de adopţii, efectuarea sterilizării în masă, înfiinţarea şi punerea în funcţiune a clinicilor mobile pentru efectuarea de sterilizări şi finanţarea campaniilor de sterilizare în cazul categoriilor defavorizare”, a mai spus medicul Marijan Milea. Dacă la oraş, problema cîinilor fără stăpîn, rămîne cel puţin pentru moment greu de rezolvat nici în mediul rural nu este mai uşor cînd vine vorba despre microciparea patrupedelor din gospodăriile oamenilor.   
 
Probleme şi la ţară

Tot reprezentanţii DSV spun că au întîmpinat probleme atunci cînd au ajuns în localităţile din judeţ.  Asta pentru că oamenii nu îşi permit să plătească pentru microciparea cîinilor din ogradă, mai ales că în multe gospodării există doi sau mai mulţi cîini. 

„Avem o problemă cu înmatricularea lor, cipurile sînt scumpe. Sînt oameni bătrîni care au 2, 3 cîini, îi costă în jur de 75 de lei. Ca să îi iei unui om de la ţară 75 de lei pentru 3 cîini, vă daţi seama că nu e simplu. Amenda pentru necipare este destul de mare, de 2 mii de lei. Gestionăm foarte greu acest lucru, mai ales că sînt primării care au acceptat să cumpere cipurile şi atunci oamenii nu au plătit, dar sînt şi primării care nu au fonduri”, a declarat şeful DSV. Aşa se face că gestionarea cîinilor, rămîne o problemă majoră, iar autorităţile au cerut modificarea legislaţiei actuale şi aşteaptă directive clare care să specifice ce măsuril legale pot lua în cazul cîinilor fără stăpîn sănătoşi care nu pot fi ţinuţi mai mult de două săptămîni în padocuri dar nici nu pot fi eutanasiaţi.Etichete: Buzaului |  discuta |  Maidanezii |  musca |  sefii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU