13 [IAN 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 13 ianuarie 2017

Mai mulţi bani pentru ridicarea gunoiului

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 4708 vizualizari 2 comentarii

Reciclaţi, ca să nu plătiţi Pe acest principiu, din acest an a fost introdusă o nouă taxă, care li se aplică operatorilor de salubritate în momentul în care duc deşeurile la groapa de gunoi. 80 de lei pe tona de gunoi aruncat este taxa plătită de la 1 ianuarie. Mai mult, taxei i se adaugă şi TVA, astfel că valoarea finală va fi şi mai mare.
Taxa va merge direct la Fondul de Mediu, rolul acesteia fiind de a stimula colectarea selectivă. Noile reguli au pus pe jar autoritățile. Cum taxa este apreciată de cei din domeniu ca avînd o valoare foarte mare, cele mai multe firme de salubritate au anunțat că urmează creșteri ale tarifelor percepute beneficiarilor finali. Este și cazul firmei din Buzău. Concret, începînd din această lună, buzoienii ar putea plăti cu aproape 20% mai mult pentru ridicarea gunoiului menajer.  "La Buzău este o creştere de la 11 lei, cît este acum, la 13 şi ceva, de persoană, adică o creştere de 20 şi ceva la sută, ceea ce este foarte mult. Încă sperăm să nu se aplice, să se amine" a declarat Liviu Mocanu, directorul societăţii de salubritate.

Contracte directe

Scumpirile îi vizează şi pe locuitorii din alte 15 localităţi din judeţul Buzău, printre care şi municipiul Rîmnicu Sărat, unde primăriile au încheiate contracte cu acelaşi operator de salubritate. Aici scumpirea ar putea fi însă de aproape 40%. Singurii care, cel puţin în ianuarie, nu vor avea de plătit facturi mai mari la gunoi sînt locuitorii din comunele unde primăriile sînt cele care gestionează serviciul de salubritate, avînd contracte directe cu groapa de gunoi. În Buzău sînt cinci astfel de localităţi, printre care şi comuna Mărăcineni, unde tariful rămîne neschimbat. În Buzău sînt duse la groapa de gunoi circa 5.000 de tone de deşeuri lunar, cu 45 la sută mai puţin faţă de ceea ce se aduna în anii din urmă. Amenajarea unei staţii de sortare şi introducerea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor au dus la această scădere.Etichete: gunoiului |  mulţi |  pentru |  ridicarea
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Buzoian
13 ianuarie 2017
Cum cântăresc gunoiul de la blocuri ?
omul buzoian
14 ianuarie 2017
Asa cum masoara si apa meteorica la RAM...


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU