14 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 14 februarie 2020

Legumicultorii așteaptă despăgubiri, după uraganul de săptămâna trecută. Deocamdată, au primit doar promisiuni FOTO

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3002 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Solarii distruse în totalitate, pierderi de zeci de milioane și întârzieri de până la două săptămâni la recoltarea primelor legume. Este tabloul lăsat în urmă de urgia care a cuprins județul Buzău în urmă cu o săptămână. De atunci, legumicultorii nu mai au liniște. Au făcut împrumuturi, au căutat forță de muncă și muncesc zi și noapte pentru a-și reface solariile. Pentru a nu ajunge la faliment, micii cultivatori au nevoie de ajutor, dar deocamdată Direcția Agricolă nu le poate promite decât că va centraliza pagubele și le va trimite la București. 

Săptămâna trecută, Buzăul a fost sub cod roșu. Vântul a suflat în unele zone cu viteze incredibile, de până la 150 de km la oră. O noapte întreagă, rafalele au suflat ca niciodată, provocând pierderi imense. Agricultorii s-au trezit în situația de a o lua de la capăt, după ce uraganul le-a pus la pământ solariile, indiferent de structura pe care fuseseră ridicate, din lemn sau de fier. 
”Nu a fost așa ceva niciodată până acum! Deci, a luat tot pe sus! Am zis că a venit sfârșitul lumii!”, ne-a declarat Daniel Enache legumicultor din județul Buzău. 
”Era tot o încurcătură de sârme, de nailoane, de pari, tot ceea ce se vede la un solar! Exact ca după război, când a dat bomba și au izbucnit toate în toate părțile!”, Nicolae Glodeanu legumicultor din Limpeziș 
Din seara dezastrului a trecut o săptămână, iar de atunci legumicultorii din Limpeziș  nu mai au liniște. S-au împrumutat, au căutat forță de muncă și acum muncesc zi și noapte pentru ca, în câteva zile, să pună pe picioare afacerea care le asigură traiul. 
”Ne este foarte greu să construim de la zero, pentru că una este să construiești un solar pe un teren care a fost liber, iar alta să construiești pe o construcție care a fost dărâmată, în încurcătura de sârme și pari, nu știi unde să calci și unde să te duci, pentru că e totul de-a valma și e foarte greu! Dar așa greu cum este, noi încercăm să facem ce-am avut. ”a mai spus Nicolae Glodeanu, legumicultor din Limpeziș. 
Aproape că nu există în județul Buzău legumicultor care să nu fi înregistrat pierderi după viscolul  de săptămâna trecută. 
”Ținând cont că un kilogram de folie bună ajunge la 17-18 lei, am văzut un solar de o jumătate de hectar, de 5000 mp, acolo avem daune numai pe folie de peste 100 de milioane.// Înștiințări avem foarte multe – v-am zis, sunt zeci de hectare – care vin de la sute de persoane, cel mai mare procent se află în bazinul Glodeanu Sărat, Movila Banului, dar sunt și alte zone.”, a declarat directorul Direcției Agricole Cosmin Florea. 

Din păcate, legumicultorii nu au avut asigurate construcțiile, iar acum singura lor speranță de a mai recupera măcar o parte din pierderi ar fi un ajutor din partea statului. Deocamdată, pagubele au fost evaluate și centralizate de Direcția Agricolă urmând ca întreaga situație să fie trimisă la Prefectura Buzău și Guvern în vederea acordării unor despăgubiri. Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU