23 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 23 octombrie 2019

Lecție de istorie predată de fostul premier Adrian Năstase

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 3137 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


”România trăiește o formulă foarte ciudată de politică externă”.  Afirmația a fost făcută de fostul premier Adrian Năstase, președintele Fundației ”Nicolae Titulescu”, prezent miercuri la Buzău pentru a susține o conferință pe tema politicii externe dusă de România în ultimii o sută de ani. Însoțit de alți doi istorici, Adrian Năstase le-a vorbit buzoienilor despre modul în care politicienii țării au știut să apere interesele naționale după Marea Unire din 1918, criticând, în același timp, politica externă actuală a României. Fostul premier nu s-a ferit nici să răspundă la întrebările adresate de cei prezenți la conferință, cu atât mai mult cu cât printre curioși s-au numărat și elevi, veniți special să-l cunoască.

Fostul premier  Adrian Năstase a fost, preț de câteva ore, invitatul de seamă al primarului Contantin Toma. Fostul prim ministru, care este președintele Fundației Nicolae titulescu, a venit la Buzău pentru a susține, alături de alți doi istorici, dr. Alin Spânu și dr. Liviu Țăranu, o conferință cu tema “Politica Externă a României de ieri și de azi. Direcții fundamentale”. 
“Tânăra generație trebuie să aibă de la cine învăța. Numai cuvântul scris – cum e la modă acum, numai să te uiți la un film – este prea puțin. Întâlnirea și confruntarea cu astfel de oameni este benefică pentru crearea de ce nu a unei noi generații, educată în spiritul unei educații adevărate, unei culturi adevărate, inclusiv a unei culturi politice adevărate”, a declarat primarul Constantin Toma. 

Practic, Adrian Năstase a prezentat publicului detalii mai puțin știute despre modul în care politicienii au știut să apere interesele naționale în ultimii o sută de ani. O radiografie a politicii externe dusă de România după Marea Unire de la 1918, susținută și prin volume publicate pe vremea când Adrian Năstase era ministru de externe.  ”Acest volum - Nicolae Titulescu – Politica externă a României este vorba de o prezentare sintetică absolut extraordinară a celor mai importante chestiuni de politică europeană și internațională între cele 2 războaie – de fapt, până la momentul 1936, evocat aici. Manuscrisul a fost scris în 1937, el n-a putut să fie publicat atunci, pentru că regele Carol al II lea a transmis că, în măsura în care această carte va apărea, acest manuscris va fi publicat, i se va retrage cetățenia.”, a spus Adrian Năstase.   

Cât despre politica externă dusă de actualii politicieni, fostul premier nu a avut cuvinte de laudă. ”România trăiește o formulă foarte ciudată de politică externă , este de părere Adrian Năstase”. 
 „ Din păcate observăm că România este, din nou, la fel ca înainte de cel de-Al II lea Război Mondial – nu vreau să fac vreo apropiere de niciun fel, dar, ca situație, din nou izolată. Ucraina, în mod evident, este ostilă, Ungaria este, sigur, tot mai ostilă și întotdeauna a știut să folosească momentele de vulnerabilitate internă românească pentru a-și căuta propriile sale interese. Zilele viitoare va merge la Budapesta președintele Putin, iar această axă, această legătură peste România, în condiții în care, din punct de vedere economic, din punct de vedere politic, această legătură se întărește, nu este în favoarea noastră. Marea Neagră devine tot mai neprietenoasă prin felul în care în Crimeea sunt amplasate baze navale și sisteme de rachete, iar România trăiește o formulă foarte ciudată de politică externă.  Noi nu avem, n-am avut de 4 ani de zile un contact cu Rusia, măcar la nivel de secretari de stat. Sigur că ceea ce vă spun urmez cumva și politica lui Titulescu și ceea ce spunea el: relația cu vecinii trebuie să funcționeze, măcar la nivel de dialog. E nevoie de o linie roșie la un moment dat, se întâmplă ceva, sunt lucruri grave.”, a mai spus fostul premier.
Înainte de a pleca, Adrian Năstase a oferit în dar primarului Constantin Toma  12 volume intitulate ”România -  supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii războiului rece”.  
Fostul premier nu s-a ferit nici să răspundă la întrebările adresate de cei prezenți la conferință, cu atât mai mult cât printre curioși s-au numărat și elevi, veniți special să-l cunoască.
 


Etichete: Adrian |  fostul |  istorie |  Lecție |  Năstas |  predată |  premier
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU